Ένας Μαροκινός, ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2016 και κρατείται στην Πολωνία, φέρεται να είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και τις επιθέσεις στο Παρίσι έναν χρόνο νωρίτερα, στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Πολωνική Εισαγγελία, ο άνθρωπος αυτός είχε σχέσεις με την ένοπλη οργάνωση το 2015 και το 2016 και ήταν πληροφοριοδότης του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος συντόνισε την επίθεση τον Νοέμβριο του 2015 και την επίθεση σε τρένο με κατεύθυνση το Παρίσι τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, η οποία αποτράπηκε.

«Φωτογραφικά αρχεία με οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, όπως αυτοσχέδια βόμβα που μπορεί να πυροδοτηθεί μέσω κινητού, καθώς και φωτογραφίες αντικειμένων πάνω στα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα εκρηκτικά, ανακαλύφθηκαν στο τηλέφωνο του Μουράντ Τ.», αναφέρεται σχετικά, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ο ύποπτος, ο Μουράντ Τ., ήταν συνεργάτης του στρατολογητή του ISIS Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. Επίσης, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το επίθετο του υπόπτου, αλλά δήλωσε ότι αυτός συνελήφη στη νοτιοδυτική πόλη Ρίμπνικ στις 5 Σεπτεμβρίου του 2016. «Βρίσκεται σε κράτηση εν αναμονή της δίκης στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων».

Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε παραβρεθεί σε συνάντηση στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, στην οποία βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο Αμπαούντ και τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 από τη Βελγική Αστυνομία στην πόλη Βερβιέ στο πλαίσιο επιχείρισης να αποτραπεί σχέδιο επίθεσης.

Ο ύποπτος δήλωσε τότε ότι ήταν Σύρος πρόσφυγας και είχε χρησιμοποιήσει πλαστό πιστοποιητικό γέννησης για να εκδώσει ταυτότητα στην Αυστρία. Στην Πολωνία μετέβη μέσω της Τσεχίας.

Η Εισαγγελία του απήγγειλε κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη εγκληματική οργάνωση και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η δίκη του θα διεξαχθεί στην Πολωνία.