Ο αριθμός των αντισημιτικών ενεργειών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 57% πέρσι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της οργάνωσης Anti-Defamation League (ADL), ο επικεφαλής της οποίας απέδωσε αυτήν την αύξηση εν μέρει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα «Έλεγχος Αντισημιτικών Επεισοδίων» κατέγραψε πέρσι 1.986 τέτοιες ενέργειες, όπως επιθέσεις και βανδαλισμούς, ενώ το 2016 είχαν αναφερθεί 1.267. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί ποτέ μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ADL, Τζόναθαν Γκρίνμπλατ είπε ότι ο Τραμπ φέρει κάποια ευθύνη για την αύξηση αυτή επειδή δεν καταδίκασε γεγονότα όπως τη διαδήλωση των υπέρμαχων της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια πέρσι το καλοκαίρι αλλά και μεμονωμένα επεισόδια όπως απειλές για βόμβες, σχολικό εκφοβισμό και βεβήλωση κοιμητηρίων.

«Κάποια από τα μηνύματά του στο Twitter και η ρητορική του ενθάρρυναν τα χειρότερα κομμάτια της κοινωνίας, τους αντισημίτες και τους φανατικούς. Το σχόλιο του προέδρου για τη διαδήλωση (σ.σ. στο Σάρλοτσβιλ) όπου είπε ότι υπήρχαν καλοί άνθρωποι κι από τις δύο πλευρές ήταν το ναδίρ υπό την ηγεσία του και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του» είπε ο Γκρίνμπαλτ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Πέρσι τον Φεβρουάριο ο Τραμπ είχε αυτοχαρακτηριστεί «ο λιγότερο αντισημίτης άνθρωπος που έχετε γνωρίσει» αλλά και ο λιγότερο ρατσιστής. Συχνά επισημαίνει ότι η κόρη του, τα εγγόνια του και πολλοί εργαζόμενοί του είναι Εβραίοι.

Σύμφωνα με την έκθεση της ADL, καταγράφηκαν 1.015 επεισόδια παρενόχλησης. Οι απειλές για βόμβες εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 41% και οι βανδαλισμοί κατά 86%. Παράλληλα ωστόσο, τα επεισόδια σωματικής βίας μειώθηκαν σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το 2016.

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία αναφέρθηκαν επεισόδια και στις 50 Πολιτείες.

Η ADL δεν ειναι η μοναδική οργάνωση που διαπιστώνει αύξηση των επεισοδίων μισαλλοδοξίας. Σε πρόσφατη έκθεσή του το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων ανέφερε ότι ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους εναντίον μουσουλμάνων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 91% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περιόδο του 2016.