Ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια και επιβάτες φιλοπαλαιστίνιες ακτιβίστριες που είναι αποφασισμένες να σπάσουν τον ισραηλινό απόκλεισμό της Γάζας θα ξεκινήσει την Κυριακή από το Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, δήλωσε σήμερα η διοργανώτρια του ταξιδιού.

«Το ‘Mariam’ θα ξεκινήσει για την Κύπρο την Κυριακή στις 10 το βράδυ από το λιμάνι της Τρίπολης», δήλωσε στον Τύπο η Σαμάρ ελ Χατζ, προσθέτοντας ότι «ο πρεσβευτής της Κύπρου στη Βηρυτό προσπάθησε να μας πείσει να μην πάμε (στην Κύπρο) δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν θα μας δώσει άδεια για να συνεχίσουμε προς τη Γάζα».

«Όμως εμείς επιμένουμε. δεν έχουμε όπλα και θα πάμε στη Γάζα», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίζει με ποιο τρόπο οι ακτιβίστριες σκοπεύουν να επιτύχουν το στόχο τους.

Άλλωστε ένας υπεύθυνος του λιμανιού της Τρίπολης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πλοίο «έλαβε άδεια να κατευθυνθεί προς την Κύπρο, όμως δεν έχει άδεια για να κατευθυνθεί προς άλλο προορισμό».

Περίπου 50 γυναίκες από το Λίβανο και το εξωτερικό (σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο μπορεί να φτάνουν τις 75) θα επιβαίνουν στο «Mariam», ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Βολιβίας και λιβανέζο καπετάνιο.

«Στο πλοίο υπάρχουν καλόγριες, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, γυναίκες χριστιανές και μουσουλμάνες», δήλωσε η Χατζ, ενώ πρόσθεσε ότι ανάμεσά τους είναι και μία διάσημη λιβανέζα τραγουδίστρια, η Μέι Χαρίρι, καθώς και μία ομάδα καλογραιών από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Χατζ το πλοίο μεταφέρει ιατρικά εργαλεία και φάρμακα κατά του καρκίνου για τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι γυναίκες δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα και έχουν συνείδηση του κινδύνου που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.