Ότι «δε θα καταφέρει τίποτα με απειλές ή προκλήσεις» προειδοποίησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πριν από την προγραμματισμένη για τα μέσα Απριλίου εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Ομπάμα ύστερα από τη συνάντηση που είχε στη Σεούλ με το νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ Μπακ.

«Η Βόρεια Κορέα γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και πρέπει να πάρει μέτρα για να τις υλοποιήσει» δήλωσε ο Ομπάμα παραμονή πυρηνικής διάσκεψης στη Σεούλ, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακρορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να καταλάβει ότι «η κακή συμπεριφορά δε θα επιβραβευτεί».

Αλλά και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να μην προχωρήσει στην εκτόξευση του πυραύλου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι το μόνο που θα καταφέρει σε περίπτωση που υλοποιήσει το σχέδιό της αυτό είναι να αυξήσει την απομόνωσή της, ενώ αναρωτήθηκε για το ποιος πραγματικά «κρατά τα ηνία» στους κόλπους του βορειοκορεατικού καθεστώτος και ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του.

Ο Ομπάμα τόνισε ακόμα ότι η προσέγγιση της Κίνας όσον αφορά τις προσπάθειες να περιοριστούν οι προκλήσεις από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ, δεν αποδίδει.

«Συνιστώ στην Κίνα να λάβει υπόψη της ότι η προσέγγισή της εδώ και δεκαετίες δεν έχει οδηγήσει σε ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς της Πιονγκγιάνγκ» τόνισε ο Ομπάμα.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας προειδοποίησαν τέλος ότι θα απαντήσουν σε κάθε πρόκληση της Βόρειας Κορέας.