Για εξάντληση του χρόνου σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης του Ιράν με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σεούλ ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Για άλλη μια φορά, υπάρχει μια πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης η οποία προσφέρει στο Ιράν πρόσβαση στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια, ενώ καθησυχάζει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε νοτιοκορεάτικο πανεπιστήμιο στη Σεούλ.

«Σήμερα, θα συναντηθώ με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας καθώς εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια λύση βάσει της οποίας το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ομπάμα απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση στη Βόρεια Κορέα για το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ και η προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο υπέσκαψαν την ασφάλεια.

«Να γνωρίζετε το εξής: δεν θα υπάρξουν άλλες επιβραβεύσεις για τις προκλήσεις. Αυτές οι ημέρες τέλειωσαν. Αυτή είναι η επιλογή που βρίσκεται μπροστά σας», είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μειώσουν περαιτέρω το πυρηνικό τους οπλοστάσιο διατηρώντας όμως το στρατηγικό τους αποτρεπτικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι πρόκειται να θέσει το θέμα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντηθούν, για πρώτη φορά αφότου ο Πούτιν αναδείχθηκε ξανά στο θώκο.