Μόνο μετανιωμένος δεν δείχνει ο Ατίλιο Φοντάνα, υποψήφιος της Κεντροδεξιάς για την προεδρία της περιφέρειας της Λομβαρδίας, σχετικά με τη δήλωσή του πως «απαιτείται να αποφασίσουμε αν η λευκή φυλή μας πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει». Όπως χαρακτηριστικά είπε στην ιταλική εφημερίδα Libero, η επίμαχη τοποθέτηση «μου έφερε φήμη και αναγνώριση»

Η κυνική αυτή παραδοχή του Φοντάνα, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προσεγγίσει την εκλογική διαμάχη. Επίσης, μέσω της συνέντευξής του υποσχέθηκε ότι οι 100 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που υπάρχουν στην περιοχή της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, θα φύγουν.

Πάντως, αρνήθηκε ότι είναι ρατσιστής και πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. «Ήταν μια ατυχής φράση, Αλλά, όποιος άκουσε ολόκληρη τη δήλωση, θα κατάλαβε ότι δεν ήταν ρατσιστικός λόγος, αλλά απόλυτα λογικός. Τόσο λογικός, που αμέσως μετά από αυτόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδό μου».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «παραπάνω από ένας πολίτες με σταμάτησαν στον δρόμο για να με ενθαρρύνουν στο να προχωρήσω αυτά που δηλώνω και να μην κάνω πίσω. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί το πολιτικά ορθό και να τους λένε πώς να μιλούν και να σκέφτονται».

Για το πώς θα αναδιατύπωνε την επίμαχη φράση, ο Φοντάνα είπε: «Θα χρησιμοποιούσα την έκφραση “Ιταλοί” αντί για τη λέξη “φυλή”. Παρά την ολίσθηση, ωστόσο, ο συλλογισμός μου έγινε κατανοητός από όλους».