Δίνετε απευθείας χρήματα στους αστέγους της πόλης σας ή τα δίνετε αντιθέτως σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς και φιλανθρωπικές δράσεις;

Ένα δημοτικό συμβούλιο πήρε θέση και κατέληξε πως το δεύτερο είναι καλύτερο, προκαλώντας ωστόσο κατακραυγή.

Το δημοτικό συμβούλιο του βρετανικού Γκλούσεστερ όλα αυτά, που ελέγχεται από τους Συντηρητικούς και κρέμασε αφίσες σε όλη την πόλη καλώντας τους πολίτες να μη δίνουν λεφτά στους αστέγους. Ο λόγος; Γιατί μπορεί κάλλιστα να μην είναι άστεγοι.

Οι αφίσες που κατέκλυσαν την πόλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας συμβουλεύουν τον κόσμο να δίνει τον οβολό του στο Streetlink, μια ιστοσελίδα που φέρνει σε επαφή τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου με τους αστέγους, ή κατευθείαν στις φιλανθρωπικές δράσεις.

ddiinotcglleooycesrr0001

Η αντιπολίτευση των Εργατικών στο δημοτικό συμβούλιο κατακεραύνωσε ωστόσο την κίνηση, λέγοντας πως «δαιμονοποιεί» τους αστέγους, μια κοινωνική ομάδα που είναι ήδη ιδιαιτέρως τρωτή. «Βοηθάτε αλήθεια τους άστεγους ανθρώπους;», ρωτά ρητορικά η αφίσα, «σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που βλέπετε να κοιμούνται στον δρόμο δεν είναι πραγματικά άστεγοι. Έχουν στέγαση και λαμβάνουν βοήθεια και επιδόματα. Σκεφτείτε πριν δώσετε, η αλλαγή είναι περισσότερα από κέρματα».

Οι Εργατικοί ζητούν πάντως επιτακτικά την απομάκρυνση των αφισών από την πόλη. Όπως είπε ο εκπρόσωπός τους Terry Pullen: «Οι αφίσες υπαινίσσονται πως οι περισσότεροι άστεγοι άνθρωποι δεν είναι γνήσιοι, αλλά προσπαθούν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους από τα λεφτά τους. Αυτό δαιμονοποιεί δραστικά μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες ανθρώπων της κοινωνίας μας που χρειάζονται την καλοσύνη και την αλληλεγγύη μας».

Κατακραυγή έλαβε χώρα και στα κοινωνικά μέσα από τους απλούς πολίτες, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τις αφίσες της ντροπής, όπως λένε χαρακτηριστικά.

ddiinotcglleooycesrr1

Το δημοτικό συμβούλιο του Γκλούσεστερ δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στις κατηγορίες…