H 21η Δεκεμβρίου θεωρείται μέρα ορόσημο για την Καταλονία καθώς είναι η μέρα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε η Ισπανική κυβέρνηση μετά την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας, λόγω του «παράνομου» δημοψηφίσματος τον περασμένο τον Οκτώβριο.

Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ της τάξης του 80%. Αυτή εκλογική μάχη ωστόσο αναμένεται να δείξει και το πόσο πολωμένη είναι η καταλανική κοινωνία όσον αφορά το θέμα της ανεξαρτησίας. Οι αγροτικές περιοχές φαίνεται ότι θα ψηφίσουν τα αυτονομιστικά κόμματα, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το Euronews, η μάχη δίνεται στήθος με στήθος ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης και τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής των γεγονότων, Κάρλες Πουτζντεμόν, έκανε την προεκλογική εκστρατεία του από ένα ξενοδοχείο στην περιφέρεια της Μπριζ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, όπου έχει βρει καταφύγιο. Το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» περιλαμβάνει μέλη του κόμματός του, του PDeCAT, και ορισμένους ανεξάρτητους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το προβάδισμα το έχουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία μπορεί να καταλάβουν 63 έως 69 έδρες στην τοπική βουλή, όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 68 έδρες.

Μυστήριο πάντως παραμένει το 20% των περίπου πεντέμισι εκατομμυρίων ψηφοφόρων της περιφέρειας που παραμένουν αναποφάσιστοι όσον αφορά το που θα δώσουν την ψήφο τους.