Η νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι φέτος δε θα διοργανώσει καλοκαιρινή κατασκήνωση στο νησί Οτόγια, όπου σημειώθηκε το μακελειό από την επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, είπε ο πρόεδρός της.

«Θα επιστρέψουμε στο Οτόγια, αλλά για πρακτικούς λόγους είναι αδύνατο να διοργανώσουμε μία πολιτική κατασκήνωση εκεί και δεν μας φαινόταν σωστό να το κάνουμε ένα χρόνο μετά την 22α Ιουλίου» δήλωσε ο Έσκιλ Πέντερσεν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Ο Πέντερσεν, που γλίτωσε από την περσινή επίθεση, πρόσθεσε ότι στο νησί θα διοργανωθεί μία τελετή μνήμης με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από το συμβάν.

Στο μεταξύ ο Μπράιβικ, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης στο Οτόγια αλλά και ότι εκείνος τοποθέτησε μία βόμβα σε κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο του Όσλο από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι, είπε ότι δεν επιθυμεί να καταθέσουν στη δίκη του συγγενείς του, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Ο δικηγόρος του Βίμπεκε Χάιν Μπέρε σημείωσε ότι ο Μπράιβικ έχει ήδη δηλώσει πως δεν θέλει να παρουσιαστεί στη δίκη η μητέρα του ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη από τότε.

Ο κατηγορούμενος δεν θέλει να γίνει αναφορά στην παιδική του ηλικία και θέλει να επικεντρωθεί στο να εξηγήσει τις πράξεις του, πρόσθεσε Μπέρα.

Ο Μπράιβικ, που έχει εκφράσει ακροδεξιές απόψεις, έχει δηλώσει ότι εξαπέλυσε τις επιθέσεις στο Όσλο και το Οτόγια για να τιμωρήσει τη νορβηγική κυβέρνηση για την πολιτική της υπέρ των μεταναστών.

Ο πατέρας του Μπράιβικ, που ζει στη Γαλλία, επεσήμανε από την πλευρά του ότι δεν θα είναι παρών στη δίκη του γιου του που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.