Ησυχία επικρατεί σήμερα στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, έπειτα από πέντε ημέρες μαχών και 25 αεροπορικές επιδρομές τη χθεσινή νύχτα. Όπως δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ στη χώρα, πτήσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να γίνει η κηδεία του πρώην προέδρου Αλί Αμπμάλα Σάλεχ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τους πρώην συμμάχους του τους Χούτι.

Τη δολοφονία καταδίκασε σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος, προειδοποιώντας πως ο θάνατός του απειλεί να προκαλέσει «έκρηξη» στην ασφαλείας της χώρας και χαρακτηρίζοντας τους Χούτι «τρομοκρατική οργάνωση».

«Πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για να απαλλαγούν οι Υεμενίτες από αυτόν τον εφιάλτη» τονίζει ο Σύνδεσμος.

Ο Σάλεχ σκοτώθηκε χθες Δευτέρα, λίγες ημέρες αφότου διέκοψε τη συνεργασία του με τους αντάρτες Χούτι, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα σφοδρών, πολύνεκρων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σαναά.

Στη διάρκεια της νύχτας, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που δρα στην Υεμένη εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Σανάα, κυρίως εναντίον του Μεγάρου της Δημοκρατίας, που ελέγχεται από τους Χούτι.

Ο θάνατος του 75χρονου πρώην προέδρου ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2012, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Χούτι, διακρίνεται μία σορός που ενδέχεται να ανήκει στον Σάλεχ.