Το ιρανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ μετέδωσε σήμερα ότι το Ιράν «προειδοποίησε» ότι θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν θα το κάνει «προς το παρόν» για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο διευθυντής για τη δυτική Ευρώπη του υπουργείου Εξωτερικών Χασάν Τατζίκ, που συναντήθηκε με έξι ευρωπαίους πρεσβευτές, προειδοποίησε ότι «το Ιράν θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρώπη και να βρει άλλους αγοραστές», σημείωσε το αλ Άλαμ.

Παρόλα αυτά ο Τατζίκ διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «δεν θα το κάνει προς το παρόν για ανθρωπιστικούς λόγους και εξαιτίας του κρύου».

Νωρίτερα το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν Press TV είχε μεταδώσει ότι η Τεχεράνη θα «αναθεωρήσει» προς τα κάτω τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Στο μεταξύ ο ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλιλί απάντησε στην επιστολή που είχε αποστείλει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα το αλ Άλαμ.

«Η επιστολή του Σαΐντ Τζαλιλί παραδόθηκε στο γραφείο της Κάθριν Άστον. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το Ιράν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα με εποικοδομητικό τρόπο» σύμφωνα με το αλ Άλαμ.