Την πόρτα της εξόδου φυλακής υψίστης ασφαλείας Λονγκ Λάρτιν, στην κεντρο-δυτική Αγγλία, είδε ο ιορδανός ισλαμιστής Αμπού Κατάντα, που θεωρείται πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη και στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Κατάντα απελευθερώθηκε γιατί σύμφωνα με το βρετανικό δικαστήριο η κράτησή χωρίς δίκη είναι παράνομη και ενώ η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την έκδοσή του στην Ιορδανία.

Ο 51χρονος θα τελεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό 22 ώρες το 24ωρο, θα φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι, δεν θα μπορεί να μεταβεί σε τζαμί, δεν θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και κανένα μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Στον Ιορδανό, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων έξι ετών στη φυλακή χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του, απαγορεύεται να συναντηθεί με 27 συγκεκριμένα άτομα, ανάμεσά τους και ο νέος αρχηγός της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για να επιτύχει την έκδοσή του στην Ιορδανία, όπου καταζητείται για τη συμμετοχή σε δύο τρομοκρατικές ενέργειες και όπου έχει ήδη δικασθεί και καταδικασθεί ερήμην.

Η βρετανική δικαιοσύνη αποφάσισε να τον απελευθερώσει στις 6 Φεβρουαρίου προκαλώντας κατακραυγή στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Τζέιμς Μπρόκενσάιρ θα μεταβεί σύντομα στην Ιορδανία για να συζητήσει το θέμα με τις ιορδανικές αρχές.