Σα κάθειρξη 16 ετών καταδίκασε σήμερα δικαστήριο του Τορίνου τους δύο κατηγορουμένους της δίκης του αμιάντου, τον πρώην ιδιοκτήτη του ελβετικού ομίλου Eternit Στέφαν Σμιντχάινι και έναν διευθυντή του Eternit-Ιταλία, τον βέλγο βαρόνο Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν.

Ο ελβετός δισεκατομμυριούχος Σμιντχάινι, 65 ετών, και ο 90χρονος βέλγος βαρόνος κρίθηκαν υπεύθυνοι για το θάνατο περίπου 3.000 προσώπων στην Ιταλία, πρώην εργατών ή ανθρώπων που κατοικούσαν στις τέσσερις τοποθεσίες όπου η Eternit-Ιταλία είχε τα εργοστάσιά της.

Ο όμιλος Eternit του Σμιντχάινι ήταν σημαντικός μέτοχος του Eternit-Ιταλία από το 1976 ως το 1986. Ο ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν υπήρξε μειοψηφικός μέτοχος και διοικητής του Eternit-Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Οι δύο άνδρες καταδικάσθηκαν επίσης να καταβάλουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε διάφορους ενάγοντες. Συνολικά 6.000 πρόσωπα, στην πλειοψηφία θύματα ή συγγενείς θυμάτων που έχουν αποβιώσει, ζητούν αποζημίωση για το δράμα του αμιάντου.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει 20 χρόνια κάθειρξη για τους δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν «μια διαρκή υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή και ότι παραβίασαν τους κανονισμούς για την ασφάλεια της εργασίας», σε μια δίκη της οποίας χρειάστηκε να προηγηθεί έρευνα πέντε ετών, ενώ η ακροαματική διαδικασία απαίτησε τρία χρόνια, από το Δεκέμβριο του 2009.

Θαυματουργό υλικό που έγινε εφιάλτης, ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν μαζικά, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών (αμιαντοτσιμένο) εξαιτίας κυρίως της αντοχής του στη ζέστη και τη φωτιά, πριν απαγορευθεί σε πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές.