Βέτο άσκησαν Ρωσία και Κίνα στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν το χαρακτήρισε ως «μη ισορροπημένο».

«Το κείμενο αυτό καλούσε σε μια αλλαγή καθεστώτος, ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση να επιδιώξει την εξουσία και έστελνε ένα μήνυμα μη ισορροπημένο στα (δύο) μέρη, την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντιπολίτευση. Το κείμενο δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα της κατάστασης στη Συρία», δήλωσε.

Αφού παρεμπόδισε για πρώτη φορά ένα ψήφισμα του Συμβουλίου τον Οκτώβριο, η Ρωσία κατέθεσε το δικό της σχέδιο που έβαζε στην ίδια μοίρα τις βιαιοπραγίες του καθεστώτος και τις επιθέσεις των ενόπλων αντιπολιτευομένων, μια ισορροπία την οποία οι Δυτικοί απέρριψαν.

Εκθέτοντας ορισμένες από τις τροποποιήσεις που η Μόσχα επιθυμούσε να επέλθουν στο κείμενο την τελευταία στιγμή, ο Τσούρκιν κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι δεν έδειξαν ευελιξία στις συζητήσεις.

Ο Τσούρκιν υπενθύμισε επίσης την επίσκεψη στη Δαμασκό την προσεχή Τρίτη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία ανακοινώθηκε από τη Μόσχα.