Απορρίφθηκε το αίτημα της Αΐσα Καντάφι, της κόρης του Μουάμαρ Καντάφι, να παρέμβει στη δίκη υπέρ του αδελφού της, Σάιφ αλ Ισλάμ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Στην απόφαση που εξέδωσε το ΔΠΔ αναφέρεται ότι οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα με το σκεπτικό ότι πραγματικός σκοπός της Αΐσα ήταν να ζητήσει την άδεια να επικοινωνήσει με τον Σάιφ αλ-Ισλάμ και να του παράσχει νομική βοήθεια την οποία η ίδια θεωρεί κατάλληλη.

«Ο σκοπός δεν ήταν να δοθούν στο ΔΠΔ πληροφορίες σχετικές με τον Σάιφ αλ-Ισλάμ, όπως υποστήριζε η αδελφή του» έκριναν οι δικαστές.

Την Τρίτη, μέσω του δικηγόρου της Νικ Κάουφμαν, η Αΐσα Καντάφι ζήτησε την άδεια να παρέμβει στο ΔΠΔ ως amicus curiae (κυριολεκτικά «φίλος του δικαστηρίου» στα λατινικά, που προσφέρεται εθελοντικά να παράσχει πληροφορίες) με σκοπό να «προστατεύσει» τα συμφέροντα του αδελφού της.

Οι πληροφορίες της Αΐσα θα βοηθούσαν το ΔΠΔ «να αποφασίσει αν οι λιβυκές αρχές προτίθενται πραγματικά να παράσχουν στον Σάιφ αλ Ισλάμ αποτελεσματική νομική εκπροσώπηση ή μια δίκαιη δίκη» σημείωνε ο Κάουφμαν στα έγγραφα που υπέβαλε στο δικαστήριο.

Στις 27 Ιουνίου 2011 το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 39χρονου Σάιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος συνελήφθη τελικά στις 19 Νοεμβρίου 2011 στη νότια Λιβύη.

Το λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ενημερώσει το ΔΠΔ ότι η Τρίπολη επιθυμεί να δικάσει η ίδια τον γιο του Καντάφι που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.