Σημαντική αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των ατυχημάτων που προκαλούνται από πεζούς που φορούν ακουστικά και ακούνε μουσική.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ του 2004 και του 2011 έχουν σημειωθεί συνολικά 116 θάνατοι ή τραυματισμοί. Τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους άντρες με ποσοστό 68% οι οποίοι ήταν κάτω της ηλικίας των 30 ενώ ένα στα δέκα θύματα ήταν κάτω από 18 ετών.
Το 80% των περιστατικών σημειώθηκε σε αστικές περιοχές και περισσότερα από τα μισά θύματα χτυπήθηκαν από τρένα.

Επίσης τα 81 από τα 116 περιστατικά κατέληξαν σε θάνατο ακόμα κι αν ακούστηκε κάποιος προειδοποιητικός ήχος, όπως μια σειρήνα, που θα μπορούσε να αποτρέψει το μοιραίο αν οι άνθρωποι αυτοί δεν φορούσαν ακουστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έρευνα αυτή τονίζει τη σημασία του να χρησιμοποιεί κανείς όλες τις αισθήσεις του όταν κυκλοφορεί στο δρόμο, ειδικά στις μεγαλουπόλεις όπου ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι εξίσου επικίνδυνο με τα ακουστικά μπορεί να αποδειχτεί το να μιλάει κανείς στο κινητό και το να κυκλοφορεί με κουκούλα.

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έδειξαν ότι όταν κάποιος περπατάει και μιλάει στο κινητό ή ακούει μουσική, είναι σαν να απομονώνεται από τον κόσμο γύρω του.

Οι ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι για να καταπολεμηθεί αυτή η απομόνωση θα πρέπει να υπάρχει πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων, στο οποίο σίγουρα δεν συμβάλλει το να σερφάρει κανείς στο διαδίκτυο, το να περπατάει και να ακούει μουσική καθώς και το να στέλνει e-mail.