Το ενδεχόμενο διοργάνωσης νέας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 22 Ιανουαρίου, στις διαβάσεις Μέρνταρε και Μπέλα Ζέμλια, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας, ανήγγειλαν στελέχη του κινήματος «Αυτοδιάθεση» στο Κόσοβο.

Η νέα συγκέντρωση θα γίνει αν η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν προχωρήσει σε διακοπή των σχέσεων με τη Σερβία μέχρι να αναγνωρίσει το Βελιγράδι την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεση» των Αλβανών του Κοσόβου οργάνωσε διαδήλωση το περασμένο Σάββατο κοντά στις δύο διαβάσεις, με στόχο την αποτροπή της μεταφοράς προϊόντων από τη Σερβία στο Κόσοβο, όπου και σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σε ανακοίνωση του κινήματος «Αυτοδιάθεση» αναφέρεται ότι 146 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ότι 15 παραμένουν υπό κράτηση και ότι δεκάδες συμμετέχοντες στη διαδήλωση τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι αστυνομική και πολιτικοποιεί την αστυνομία. Η αστυνομία του Κοσόβου εφαρμόζει τις πολιτικές εντολές του πρωθυπουργού Θάτσι και του υπουργού Εσωτερικών Ρετζέπι» τονίζεται στην ανακοίνωση.