«Μία ημέρα μετά, εχθρός των Καταλανών δεν είναι η Ισπανία αλλά ο Ραχόι»

«Στα χωριά κόψανε δέντρα, βάλανε φορτηγά και τρακτέρ» - Δήλωση του Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Βαρκελώνης στο newsbeast.gr


ΚΟΣΜΟΣ
16:52
02/10/2017
«Μία ημέρα μετά, εχθρός των Καταλανών δεν είναι η Ισπανία αλλά ο Ραχόι»
1
loading

Με την γενική απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα να είναι το επόμενο «μαχητικό» βήμα των Καταλανών απέναντι στην βία που βίωσαν χθες από τα αστυνομικά όργανα της Μαδρίτης, η Βαρκελώνη ζει μέρες έντασης που όπως δήλωσε στο newsbeast.gr ο Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης Σταύρος Τσιργωτάκης, θα συνεχιστούν. Φαίνεται δε να υπάρχει και μια πιο συγκεκριμένη στοχοποίηση του συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Του Μαρίνου  Γκασιάμη

Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε, οι Καταλανοί είναι σοκαρισμένη από το επίπεδο βίας που έζησαν. Η βία αυτή φαίνεται να έχει συντελέσει στην μείωση του διχασμού που υπήρχε ανάμεσα στου Καταλανούς. Στα χωριά η αποφασιστικότητα ήταν τέτοια που φτιάχτηκαν ακόμα και οδοφράγματα. Η σύντομη συνομιλία που ξεκίνησε ρωτώντας τον αν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσα στου Έλληνες της Βαρκελώνης είχε ως εξής:

«Ευτυχώς από γνωστούς και από Έλληνες δεν υπάρχει κάτι σοβαρό. Δηλαδή μέσα στους 860 που ήταν τελικά οι τραυματίες, αν υπάρχει κάποιος Έλληνας δεν είναι στους σοβαρά. Για την ακρίβεια δεν μας έχουν φτάσει πληροφορίες αλλά είναι αυτό που λένε «δεν υπάρχουν νέα άρα είναι καλά νέα».

Αν υπήρχε κάτι σοβαρό θα το είχαμε μάθει. Μέχρι στιγμής από κοντινούς και γνωστούς όλοι είναι εντάξει. Τα μέλη δηλαδή της Κοινότητας που βλέπουμε τακτικά και στα γραφεία της Κοινότητας δεν έχουν θέμα.

Χθες είναι η αλήθεια πως όλο εκείνο το μπαρούτι που μύριζε τις τελευταίες ημέρες «έσκασε» τελικά. Κανείς δεν το πίστευε αυτό που έβλεπε και από τους μεν και από τους δε. Υπήρξε όπως θα είδατε ένα χάος. Ο κόσμος στους δρόμους, στα εκλογικά κέντρα έγιναν όλα όσα είδατε. Ο κόσμος φοβισμένος για να υπερασπιστεί τα εκλογικά κέντρα. Η αστυνομία είχε πάνω από 10.000 αστυνομικούς σε όλη την περιοχή της Καταλονίας. Ήταν πραγματικά απίστευτο.

Ανάλογα σκηνικά δεν έγιναν μόνο στην Βαρκελώνη αλλά και στις μεγάλες πόλεις (της Καταλονίας). Στα χωριά ήταν μικρό το εκλογικό σώμα αλλά σε ορισμένα έκλεισαν και τους δρόμους. Κόψανε δέντρα, βάλανε φορτηγά και τρακτέρ για να μην μπορούν να περάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα. Οι αστυνομικές δυνάμεις εστίασαν βέβαια στα πιο μεγάλα εκλογικά κέντρα στις πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και οι πρωτεύουσες των νομών που έχουν εδώ.

Αύριο έχουν μια γενική απεργία που θα παραλύσουν τα πάντα. Να πω πως εδώ οι γενικές απεργίες είναι σχετικά σπάνιες.

Υπάρχει και η θέληση να γίνει και επίσημα η αίτηση για παραίτηση του πρωθυπουργού της κεντρικής κυβέρνησης. Αναμένουμε την μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Υπάρχει στο κόσμο μια αγανάκτηση ακόμα και σε όσους δεν υποστηρίζουν το δημοψήφισμα που συνεχίζουν δηλαδή να λένε πως είναι άκυρο και παράνομο, αλλά με όλη αυτή τη βία που είδαν…

Ο κόσμος είναι λίγο πιο ενωμένος από ότι ήταν χθες. Ο εχθρός πλέον δεν είναι η Ισπανία αλλά αυτή η κυβέρνηση.

Έχουν καταλάβει πλέον πως έφτασαν σε ένα αδιέξοδο και πως αν προχωρήσουν στην διακήρυξη δεν θα αναγνωριστεί ούτε από τη Ισπανία ούτε από την ΕΕ. Την ΕΕ δεν την συμφέρει. Έχει καταδικάσει τα επεισόδια αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν θα προχωρήσει στην αναγνώριση. Θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη πίεση (από τους Καταλανούς), ώστε να φτάσει επιτέλους το θέμα στο Κοινοβούλιο. Το βλέπω αδιέξοδο.

Προσωπικά όμως πιστεύω τα χθεσινά ήταν απλά η αρχή. Θα είναι η αφετηρία των όσων θα ζήσουμε αυτές τις ημέρες».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Takis T

    Χαρακτηριστικό της δεξιάς πρακτικής. Όχι στο διάλογο... Αντί για διάλογο, ασκούν βία και καταστολή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει