Μια πιο επιθετική στρατηγική κατά του Ιράν εξετάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η νέα πρόταση στρατηγικής προετοιμάστηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, τον υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ενώ παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Τραμπ, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, που έγινε την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.Εάν εγκριθεί από τον Τραμπ, η στρατηγική αυτή κατά του Ιράν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, τονίζουν δύο πηγές, όπως αναφέρει το Reuters.

«Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, θέλουμε την εμπλοκή των συμμάχων μας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό,» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ το σχέδιο της νέας στρατηγικής έχει ως στόχο την κλιμάκωση της πίεσης κατά του Ιράν, προκειμένου να περιορίσει την εξέλιξη των προγραμμάτων ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει, αλλά και την υποστήριξη που δίνει σε οργανώσεις, σύμφωνα με αρκετές πηγές στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, η νέα στρατηγική θα περιλαμβάνει δράσεις  για την αντιμετώπιση της κατασκοπείας στο διαδίκτυο, αλλά και πλαίσιο μέτρων για την καταπολέμηση εξάπλωσης των πυρηνικών οπλοστασίων, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση Τραμπ συζητάει επίσης την στάση που θα τηρήσει για την διεθνή συμφωνία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε από τον Ομπάμα το 2015, ενώ το σχέδιο της νέας στρατηγικής προβλέπει πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που το Ιράν την παραβιάζει.