Αθώους έκρινε σήμερα δικαστήριο του Καΐρου πέντε αστυνομικούς που κατηγορούνταν για το θάνατο διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι αστυνομικοί κατηγορούνταν ότι σκότωσαν έξι διαδηλωτές στο τέλος Ιανουαρίου έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Σαγιέντα Ζάιναμπ του Καΐρου, όπως ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι δύο από τους αστυνομικούς βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα απέναντι στους διαδηλωτές οι οποίοι πετούσαν βόμβες μολότοφ και προσπαθούσαν να πυρπολήσουν το αστυνομικό τμήμα. Οι τρεις άλλοι αθωώθηκαν καθώς απεδείχθη ότι δεν βρίσκονταν στο σημείο.

Οργισμένοι συγγενείς των συγγενών των θυμάτων προσπάθησαν να επιτεθούν στους δικαστές μετά την ανακοίνωση της απόφασης, όμως τους σταμάτησαν οι φρουροί, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 850 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι οικογένειες των θυμάτων κατηγορούν την αστυνομία της Αιγύπτου, ενώ οι αρχές από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι πολλά από τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στις επιθέσεις.