Το ενδεχόμενο ο θάνατος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι να συνιστά έγκλημα πολέμου αφήνει ανοιχτό ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο Οκάμπο.

«Ο θάνατος του Καντάφι είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν, να μάθουμε τι συνέβη, γιατί υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ήταν ένα έγκλημα πολέμου» δήλωσε στο Τύπο ο Μορένο Οκάμπο.

Ο Καντάφι, που είχε διαφύγει μετά την πτώση της Τρίπολης στα τέλη Αυγούστου, σκοτώθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη Σύρτη από λίβυους αντάρτες, σε συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Λόγω της αλλαγής των συνθηκών που προκάλεσε ο θάνατός του, οι δικαστές του Δικαστηρίου έδωσαν εντολή στις 22 Νοεμβρίου να κλείσει ο φάκελος του Μουάμαρ Καντάφι. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο διευκρίνισε ότι οι λιβυκές αρχές θα ενημερώσουν το ΔΠΔ στις 10 Ιανουαρίου για μια πιθανή μεταφορά στη Χάγη, όπου εδρεύει το διεθνές δικαστήριο, του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, γιού του Καντάφι, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα.

Σε βάρος του Σαΐφ αλ-Ισλάμ εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 23 Οκτωβρίου.