Νέος εβραϊκός οικισμός οικοδομείται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Νετανιάχου: Σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες επί του εδάφους, όπως έχω υποσχεθεί


ΚΟΣΜΟΣ
17:13
20/06/2017
Νέος εβραϊκός οικισμός οικοδομείται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
loading

Το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα την οικοδόμηση ενός νέου οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, την ώρα που Αμερικανοί απεσταλμένοι προσπαθούν να επανεκκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε τέλμα κυρίως εξαιτίας των ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κατήγγειλε αμέσως μια «απόπειρα να οδηγηθούν σε αποτυχία οι αμερικανικές προσπάθειες» υποστηρίζοντας πως η οικοδόμηση του οικισμού αποδεικνύει πως «το Ισραήλ δεν πιστεύει στις αμερικανικές προσπάθειες».

«Έπειτα από δεκαετίες, έχω το προνόμιο να είμαι ο πρωθυπουργός που κατασκευάζει έναν νέο οικισμό στην Ιουδαία-Σαμάρεια», έγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον λογαριασμό του στοTwitter. Η Ιουδαία-Σαμάρεια είναι το βιβλικό όνομα που χρησιμοποιείται από τους ισραηλινούς ηγέτες όταν αναφέρονται στη Δυτική Όχθη, μια μικρή παλαιστινιακή περιοχή που κατέχεται εδώ και 50 χρόνια από τον ισραηλινό στρατό και όπου ζουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 400.000 έποικοι, παράνομα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες επί του εδάφους, όπως έχω υποσχεθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός για τους εποίκους της Αμόνα», πρόσθεσε ο Νετανιάχου κάτω από μία φωτογραφία ενός εκσκαφέα και ενός γεωτρύπανου επί το έργον σε έναν βραχώδη λόφο.

Ο οικισμός Αμιτσάι, ο πρώτος που κατασκευάζεται έπειτα από 25 χρόνια, αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου σαράντα οικογένειες που εκκενώθηκαν τον Φεβρουάριο από την Αμόνα, έναν οικισμό που θεωρείται παράνομος ακόμη και σύμφωνα με το ισραηλινό δίκαιο.

Οι εργασίες συνίστανται για την ώρα στην εξομάλυνση του εδάφους ώστε να τοποθετηθούν περίπου δέκα τροχόσπιτα, δήλωσε εκπρόσωπος της κύριας οργάνωσης των κατοίκων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την επομένη της άφιξης του Τζέισον Γκρίνμπλατ, του απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους στην προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν για τελευταία φορά την άνοιξη του 2014.

Αύριο θα τον συνοδεύσει ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρείται πιο θετικά διακείμενος στις ισραηλινές θέσεις απ΄ό,τι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, το Ισραήλ προχώρησε σε πέντε ανακοινώσεις παράτασης οικισμών που αφορούν συνολικά περισσότερες από 6.000 κατοικίες.

Ο Λευκός Οίκος είχε καλέσει το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση όπως αναφέρει το reuters.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, η πιο δεξιά στην ιστορία του εβραϊκού κράτους και θετικά διακείμενη στον εποικισμό, επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσει η κατασκευή οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη χωρίς να έρχεται σε αντιπαράθεση με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η κατασκευή οικισμών, που συνεχίζεται από όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1967, «ξακρίζει» τα εδάφη στα οποία θα ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος ή θέτει σε κίνδυνο την εδαφική συνέχεια άρα και τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου κράτους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει