Συνελήφθη και κρατήθηκε από τις ρωσικές αρχές, για αρκετές ώρες, η πρόεδρος ανεξάρτητης οργάνωσης παρατηρητών για το αδιάβλητο των εκλογών στη Ρωσία «Golos», Λίλια Σιμπάνοβα, στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όταν αρνήθηκε να παραδώσει τον φορητό ηλεκτρονικό της υπολογιστή στους αστυνομικούς.

Το γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία για την διαφάνεια της διαδικασίας εκλογών στη χώρα, καθώς αύριο οι Ρώσοι καλούνται να ψηφίσουν για την ανάδειξη των 450 βουλευτών της ρωσικής Δούμα.

Η ίδια η Σιμπάνοβα καταγγέλλει ότι επρόκειτο για μέτρο πίεσης κατά της οργάνωσης, καθώς έχει συγκεντρώσει πάνω από 5.000 παράπονα που αφορούν τη διαδικασία της Κυριακής, πολλά από τα οποία αφορούσαν την Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν.

Ανησυχία εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος για το γεγονός.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, που θεωρείται εξάλλου και φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012, είχε δηλώσει ότι «όλοι οι ξένοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν το εξής: Η Ρωσία είναι μια δημοκρατική χώρα, ένας έμπιστος εταίρος, ένας προβλέψιμος εταίρος, με τον οποίο μπορούν και πρέπει να συμφωνούν, αλλά στον οποίο δεν μπορούν να επιβάλλουν τίποτε», κατακρίνοντας τη Δύση ότι θέλει να αναμειχθεί στης εκλογικές αναμετρήσεις στη Ρωσία.