Η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, Ιβάνκα Τραμπ, υποχρεώθηκε σήμερα στο Βερολίνο να σπεύσει προς υπεράσπιση του πατέρα της έναντι των κατηγοριών σε βάρος του ότι είναι μισογύνης, έπειτα από μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων εκ μέρους του. Η επιχειρηματίας και σύμβουλος του αμερικανού προέδρου διαβεβαίωσε ότι ο πατέρας της «δίνει μεγάλη σημασία στις δυνατότητες των γυναικών». «Σίγουρα, άκουσα την κριτική των ΜΜΕ» δήλωσε η Τραμπ που συμμετείχε στη σύνοδο W20 για τη θέση των γυναικών στον κόσμο, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οργανώτρια της στρογγυλής τράπεζας στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της G20 και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Όμως γνωρίζω από την προσωπική μου πείρα (…) ότι οι χιλιάδες γυναίκες που εργάστηκαν μαζί και για τον πατέρα μου εδώ και δεκαετίες (…) επιβεβαιώνουν την πίστη του και την σταθερή του πεποίθηση για τις δυνατότητες που έχουν η γυναίκες και την ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά όπως οποιοσδήποτε άνδρας», υπογράμμισε η ίδια.

Η απάντηση που έδωσε προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο, ενώ κάποιοι παριστάμενοι άρχισαν να φωνάζουν σε ένδειξη αποδοκιμασίας. Η μεγαλύτερη κόρη του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απάντησε επίσης και στις σκληρές πολλές φορές ερωτήσεις της συντονίστριας της συζήτησης, της αρχισυντάκτριας του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche, Μίριαμ Μέκελ, η οποία σημείωσε από την πλευρά της ότι οι δηλώσεις του πατέρα της Ιβάνκας Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να «διερωτηθεί» για την εκτίμησή που εκείνος τρέφει προς τις γυναίκες. «Καθώς είμαι η κόρη (του Ντόναλντ Τραμπ) μπορώ να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο, γνωρίζοντας ότι εκείνος με ενθάρρυνε και μου επέτρεψε να αξιοποιήσω τις δυνατότητές μου» σημείωσε το πρώην μοντέλο, ηλικίας σήμερα 35 ετών, που πλέον έχει αναλάβει αμισθί χρέη συμβούλου του πατέρα της στον Λευκό Οίκο. «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο σε όσα εγώ μπορούσα να επιτύχω με επιμονή και πείσμα (…) Δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των αδελφών μου και εμένα» τόνισε η κόρη του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, που πραγματοποίησε το πρώτο επίσημο ταξίδι της μετά το διορισμό της στην θέση της συμβούλου του πατέρα της, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η προβολή ενός βίντεο του 2005 στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί προσβλητικές κι απαξιωτικές φράσεις εναντίον των γυναικών είχε προκαλέσει σοκ ακόμα και στους κόλπους του στρατοπέδου του. Η συντονίστρια της συζήτησης, που καθόταν δίπλα στην Άγγελα Μέρκελ, ζήτησε επίσης από την Ιβάνκα Τραμπ να πει εάν πήγε στο Βερολίνο για να εκπροσωπήσει τον πατέρα της, τις ΗΠΑ, ή προς όφελος των «προσωπικών της υποθέσεων», καθώς η κόρη του Αμερικανού προέδρου κατέχει μερίδιο -ύψους 5 έως 25 εκατ. δολαρίων- στο Trump International Hotel. Η Ιβάνκα Τραμπ, που έχει αναλάβει τον ασυνήθιστο ρόλο της «Πρώτης Κόρης» στον Λευκό Οίκο, απάντησε ότι «σίγουρα» δεν «βρίσκεται εκεί» για προωθήσει τα προσωπικά της συμφέροντα. Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Βερολίνο, ο πατέρας της έστειλε ένα tweet για να την συγχαρεί: «Υπερήφανος για την @IvankaTrump για τον ηγετικό της ρόλο σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Ανυπομονώ να την ακούσω να μιλάει στη W20!».

Την ίδια ώρα μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, η Coalition Berlin, έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει διαδήλωση διαμαρτυρίας αργότερα σήμερα στο Βερολίνο μπροστά στο κτίριο όπου η Ιβάνκα Τραμπ αναμένεται να παραστεί σε δείπνο μετά την επίσκεψη σε μονάδα του ομίλου Siemens. Σε ένα δελτίο τύπου η οργάνωση κατηγόρησε την κόρη του Αμερικανού προέδρου ότι «ενδιαφέρεται μονάχα για την εξουσία της και την εικόνα της οικογένειάς της». Για τα γερμανικά ΜΜΕ, η Άνγκελα Μέρκελ προσκάλεσε την Ιβάνκα Τραμπ στο Βερολίνο με την ελπίδα να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Αμερικανό πρόεδρο, με φόντο τις διαφωνίες Βερολίνου-Ουάσιγκτον για το εμπόριο και την άμυνα. Όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η καγκελάριος κατάφερε κάτι σημαντικό καθώς πέτυχε «να γοητεύσει την Ιβάνκα», δεδομένου ότι «είναι δύσκολο να βρεθεί ένας αξιωματούχος με μεγαλύτερη επιρροή» στο πλευρό του αμερικανού προέδρου.