Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Βασίλε Μπλάγκα εξελέγη χθες πρόεδρος της Άνω Βουλής, της Γερουσίας, με 69 ψήφους υπέρ και 63 κατά.

Ο Βασίλε Μπλάγκα, μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου- Δημοκρατικού Κόμματος, αναλαμβάνει το δεύτερο ισχυρότερο αξίωμα της Ρουμανίας, χάρη στη στήριξη των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο νέος πρόεδρος της Γερουσίας, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ρουμάνου προέδρου Τράιαν Μπασέσκου είχε αντίπαλο τον Τίτους Κορλατεάν, υποψήφιο της αντιπολίτευσης, της συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Συντηρητικών- Ένωση Φιλελεύθερων Σοσιαλιστών (USL).

Ο Βασίλε Μπλάγκα αντικαθιστά στην προεδρία της Γερουσίας τον Μιρτσέα Γκεοάνα, ο οποίος αρχικά διαγράφηκε από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στη συνέχεια τα μέλη της Γερουσίας ψήφισαν υπέρ του τερματισμού της θητείας του.

Ο Μιρτσέα Γκεοάνα κατηγορήθηκε για πρόκληση διχασμών στο κόμμα, απόπειρα αποσταθεροποίησης της αντιπολιτευόμενης Ένωσης Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων και για δηλώσεις κατά της ηγεσίας της.