Με «καταστροφή» απείλησε το Ισραήλ ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μασούντ Τζαζαγερί, εάν επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας μάλιστα πως η ιρανική απάντηση δεν θα περιοριστεί στη Μέση Ανατολή.

«Το ισραηλινό πυρηνικό κέντρο της Ντιμόνα είναι η εγκατάσταση που μπορούμε ευκολότερα να βάλουμε στόχο και έχουμε ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες. Στην παραμικρή ενέργεια του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, θα δούμε την καταστροφή του», προειδοποίησε ο Τζαζαγερί, τον οποίο επικαλείται το αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Άλαμ.

«Η απάντησή μας σε μια επίθεση δεν θα περιοριστεί στη Μέση Ανατολή, έχουμε έτοιμα σχέδια για να αντιδράσουμε», δήλωσε.

Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA) δείχνει πως το Ιράν έχει αρχίσει να μεταφέρει πυρηνικό υλικό σε μια υπόγεια εγκατάσταση για να πραγματοποιήσει ευαίσθητες ατομικές δραστηριότητες, μια εξέλιξη που θεωρείται πιθανό ότι θα ενισχύσει τις υποψίες των Δυτικών ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο.

Στο έγγραφο της IAEA αναφέρεται επίσης πως το Ιράν συνέχισε να αποθηκεύει ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού και το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, ανακοίνωσε πως η χώρα έχει αρκετό υλικό για τέσσερις πυρηνικές κεφαλές, εφόσον εμπλουτίσει περαιτέρω το ουράνιο αυτό.

Το κύριο εύρημα στην αναφορά της IAEA, η οποία διέρρευσε χθες, είναι ότι το Ιράν φαίνεται ότι έχει εργαστεί για το σχεδιασμό μιας πυρηνικής κεφαλής και ότι μπορεί να συνεχίζει τη μυστική έρευνα για όπλα.