Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) «αυξάνει σοβαρά» τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Η νέα έκθεση της ΙΑΕΑ εντείνει τις μέχρι σήμερα ανησυχίες για τον χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, καθώς αυτή η έκθεση δίνει έμφαση σε στοιχεία που βασίζονται σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών “αρκετών” χωρών της ΕΕ, καθώς και σε επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ στο Ιράν, όσον αφορά ενδεχόμενες στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας στην οποία διατυπώνονται «σοβαρές ανησυχίες» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, βασίζεται σε συναφείς και αξιόπιστες πληροφορίες, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Συνολικά, τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός άρτιου προγράμματος πλήρους ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Ιράν και τη συνέχιση της δραστηριότητάς του εμπλουτισμού ουρανίου, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΙΑΕΑ, διαδικασία στην οποία η αύξηση της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, τόνισε.

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να επεξεργαστεί “κατάλληλη αντίδραση” στη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης, επισήμανε η εκπρόσωπος της Άστον.