Συνεδρίαση των μελών του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλει η Γαλλία με φόντο την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που αναφέρει πως το Ιράν έχει εργαστεί για να αναπτύξει το σχέδιο ατομικής βόμβας.

«Πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, προσθέτοντας πως χρειάζεται η άσκηση πίεσης στο Ιράν και πως η Γαλλία προτίθεται να προχωρήσει τις κυρώσεις.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την κατάσταση που αποτελεί απειλή», τόνισε και προειδοποίησε το Ιράν ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο επιβολής άνευ προοηγουμένου κυρώσεων αν αρνηθεί να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Επικαλούμενη αυτό που αποκαλεί αξιόπιστες πληροφορίες από χώρες μέλη και από άλλες πηγές, η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρει μια σειρά από δραστηριότητες από πλευράς της Τεχεράνης που μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ αποκάλεσε την έκθεση «πραγματική πηγή ανησυχίας» και ζήτησε και εκείνος την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Ο Λονγκέ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Canal+ ότι είναι απαραίτητο να πειστούν η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες ενδεχομένως να αντιταχθούν σε μια πέμπτη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.