Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ απέρριψε σήμερα την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που διατυπώνει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη εργάστηκε στην κατασκευή ατομικού όπλου.

«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η χώρα δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα στο δρόμο που ακολουθεί», είπε σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. «Γιατί καταστρέφετε το κύρος της υπηρεσίας εξαιτίας των ανακριβών ισχυρισμών της Αμερικής;» ρώτησε απευθυνόμενος στα μέλη της ΙΑΕΑ.

«Η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει “ποτέ” το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), παρά την ιδιαίτερα επικριτική για το Ιράν τελευταία έκθεσή της», δήλωσε ο πρεσβευτής της στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.

Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες η ΙΑΕΑ διατυπώνει  ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα για το οποίοι εργάστηκε η Τεχεράνη παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της.

Η Τεχεράνη «δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση αυτό το ιστορικό λάθος» του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, προειδοποίησε ο πρεσβευτής του Ιράν στο διεθνή οργανισμό, λέγοντας ότι η Τεχεράνη προτίθεται να συντονίσει την απάντησή της μαζί με άλλα κράτη που διαφωνούν με τη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης, κυρίως η Ρωσία, η Κίνα και οι χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων.