«Επαγγελματίας επαναστάτης» δήλωσε ο ‘Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες ή αλλιώς «Κάρλος, το τσακάλι», όταν ο πρόεδρος του κακουργιοδικείου ρώτησε τα στοιχεία ταυτότητας του κατηγορούμενου. Ο Κάρλος δικάζεται σήμερα σε γαλλικό δικαστήριο για τέσσερις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Γαλλία το 1982 και το 1983 στις οποίες σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 150.

Εξήντα Γάλλοι και ξένοι δημοσιογράφοι καλύπτουν τη δίκη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη δίκη, μεταξύ αυτών ο Γάλλος χιουμορίστας Ντιεντονέ, πρόεδρος της επιτροπής υποστήριξης του Κάρλος, ο οποίος πήγε στο δικαστήριο για να δηλώσει την υποστήριξή του στην «επανάσταση» του κατηγορούμενου.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας έξι συνήγοροι πήραν θέσεις κοντά στο κλειστό εδώλιο του κατηγορουμένου προκειμένου να επικοινωνούν καλύτερα με τον πελάτη τους.

Ο 62χρονος Κάρλος που ανέλαβε για πρώτη φορά την ευθύνη για τουλάχιστον εκατό επιθέσεις οι οποίες φέρεται να προκάλεσαν το θάνατο 1.500 έως 2.000 ανθρώπων, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα του Καράκας «El Nacional», αρνείται την ευθύνη του για τις τέσσερις αυτές επιθέσεις.

Συνελήφθη στο Σουδάν τον Αύγουστο του 1994 και έκτοτε δεν βγήκε από τις γαλλικές φυλακές. Κρίθηκε ένοχος το 1997 στο τέλος της πρώτης δίκης για τη δολοφονία το 1975 στο Παρίσι τριών ανδρών, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, και έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου.