Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα, οκτώ από τους οποίους στη Χομς, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας, πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ αλ Άντχα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Χομς, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σήμερα σε πολλές συνοικίες της πόλης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές συνοικίες της Χομς, κυρίως στη Μπάμπα Άμρο, διευκρινίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Δύο ακόμη άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Χάμα και την Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.
«Τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ένας από αυτούς σοβαρά, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών», σήμερα στην Ταμπλισέ, κοντά στη Χομς, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν επίσης στη Ζαμάλκα και την Ιρμπίν, στην επαρχία της Δαμασκού, όπως ανέφεραν οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Ο Άσαντ παρακολούθησε σήμερα το πρωί την προσευχή για την Αΐντ αλ Άντχα στο τέμενος αλ Νουρ στη Ράκα, στη βόρεια Συρία, όπως μετέδωσε το επίσημο ραδιόφωνο της χώρας.

Σε πολλές πόλεις μετά την προσευχή ακολούθησαν πορείες, στις οποίες οι διαδηλωτές εξέφραζαν την υποστήριξή τους στη Χομς και ζητούσαν την πτώση του καθεστώτος, σύμφωνα τόσο με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού όσο και με το συριακό Παρατηρητήριο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πυροβολώντας στον αέρα μία διαδήλωση στη Δαμασκό. Πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 70 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους 30 διαδηλωτές.

Εξάλλου κρατούμενοι συνείδησης στις συριακές φυλακές ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας «για να διαμαρτυρηθούν κατά του καθεστώτος που δεν τήρησε τις υποσχέσεις του να τους απελευθερώσει», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο έχει αποδεχθεί η Δαμασκός, το συριακό καθεστώς πρέπει, μεταξύ άλλων, να απελευθερώσει όλους τους ανθρώπους που συνέλαβε στη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης.