Στην αυστραλιανή Γερουσία θα κληθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas Άλαν Τζόις, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη στρατηγική της εταιρείας, που έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται πολλές δραστηριότητές της στην Ασία.

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η δημιουργία θυγατρικών σε χώρες της ΝΑ Ασίας, στις οποίες στη συνέχεια θα παραχωρήσει σειρά δρομολογίων, ώστε να μειώσει προσωπικό και δαπάνες μισθοδοσίας στην Αυστραλία, αλλά και να γίνει πιο ανταγωνιστική στις διεθνείς πτήσεις. Εκτιμάται ότι αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 1.000 απολύσεις, από τους συνολικά 35.000 υπαλλήλους του δυναμικού της.

Αυτός, εξάλλου, ήταν και ο λόγος των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων που είχε ως αποτέλεσμα η Qantas να καθηλώσει όλα της τα αεροσκάφη στο έδαφος.

Σήμερα εκτελούνται πλέον όλες οι πτήσεις της εταιρείας μετά την απόφαση της επιτροπής διαιτησίας να διατάξει το τέλος των εργατικών κινητοποιήσεων.

Έχοντας εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τα συνδικάτα σχετικά με την αναδιάρθρωση της εταιρείας, ο διευθυντής της Αλαν Τζόις αποφάσισε το Σάββατο να καθηλώσει στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 447 πτήσεις από 22 αεροδρόμια συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, του Λονδίνου, ακόμα και του Λος Άντζελες και περίπου 70.000 επιβάτες να μην μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Τώρα ο Τζόις θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις αποφάσεις του αυτές καθώς και για τη μελλοντική στρατηγική της εταιρίας.