Στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας η γιόγκα

Η ειδική επιτροπή συμπεριέλαβε στον κατάλογο τη βελγική μπίρα και την κουβανέζικη ρούμπα


ΚΟΣΜΟΣ
13:11
01/12/2016
Στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας η γιόγκα
2
loading

Η γιόγκα, η οποία γεννήθηκε στην Ινδία και έγινε δημοφιλής σ' ολόκληρο τον κόσμο, περιελήφθη σήμερα στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από μια ειδική επιτροπή της UNESCO που συνεδρίασε στην Αντίς Αμπέμπα

«Η φιλοσοφία πίσω από την αρχαία πρακτική της γιόγκα στην Ινδία επηρέασε πολυάριθμες πλευρές της ινδικής κοινωνίας», επισημαίνει σε ανακοίνωση ο οργανισμός του ΟΗΕ για την επιστήμη και τον πολιτισμό, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Παρίσι.

Γιόγκα κάνουν άνθρωποι «κάθε ηλικίας, χωρίς διάκριση φύλου, τάξης ή θρησκείας» και η πρακτική αυτή «συνδυάζει στάσεις, στοχασμό, ελεγχόμενη αναπνοή, απαγγελία λέξεων και άλλες τεχνικές που έχουν στόχο να αναπτύξουν το άτομο, να ανακουφίσουν τους πόνους και να επιτρέψουν μια κατάσταση απελευθέρωσης», συνοψίζει η UNESCO.

Η επιτροπή για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η οποία συνεδριάζει από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου στην Αιθιοπία, ενέταξε χθες τη βελγική μπύρα και την κουβανέζικη ρούμπα σ' αυτόν τον κατάλογο που δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια και περιλαμβάνει διάφορα είδη ζώσας κληρονομιάς (χορός, μουσική, γαστρονομία, γιορτές ή φεστιβάλ).

Η δημιουργία του καταλόγου πριν από δέκα χρόνια αντανακλά μια εξέλιξη της έννοιας της κληρονομιάς -που για καιρό περιοριζόταν στους ευρωπαϊκούς πύργους και ζωγραφικές- και επιτρέπει «σε χώρες που δεν έχουν εκφραστεί μέσω της αριχτεκτονικής να προβάλλουν πολιτιστικές πρακτικές τους», σύμφωνα με τον Τιμ Κέρτις, γραμματέα της σύμβασης της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παρουσία σ' αυτόν τον νέο κατάλογο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επιφέρει μια οικονομική ή επιμελητειακή υποστήριξη εκ μέρους της UNESCO σε χώρες που δυσκολεύονται να προστατεύσουν οι ίδιες τις πρακτικές αυτές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ευπατριδης

    Χαχαχαχαχαχαχα!Η γιογκα εκει που της αξιζει!Στην ιδια λιστα με μπυρες ,ρουμπες ,hocus pocus και λοιπα ευτραπελα.

  2. avatar Serapis

    Να το πείτε με τρόπο στον ... Πειραιά, στον ... Θεσσαλονίκης και στον ... Καλαβρύτων γιατί νομίζουν πως η γιόγκα είναι θρησκευτική αίρεση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει