Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία πριν λίγες μέρες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο έδαφος της χώρας. Εκτός από τον πυθμένα της θάλασσας που ανυψώθηκε, παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στη στεριά με αποτέλεσμα στο σημείο του ρήγματος να ανυψωθεί το έδαφος σχηματίζοντας «τείχος» ύψους 4,5 μέτρων.

Η δόνηση σημειώθηκε στο Νότιο Νησί στις 14 Νοεμβρίου και, όπως γράφει η Daily Mail, πέρασαν κάποιες μέρες από την ημέρα του σεισμού πριν επιτραπεί στους επιστήμονες να μεταβούν στην περιοχή όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού. Έτσι ανακάλυψαν το «τείχος» που δείχνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο πώς μετακινήθηκε η γη.

Η πρώτη ομάδα ειδικών, που έκανε αναγνωριστική δουλειά, επισκέφθηκε την Καϊκούρα και επικεντρώθηκε στη λεκάνη North Culverden και την περιοχή Mount Lyford.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου μετέβη στο επίκεντρο του σεισμού και δεύτερο κλιμάκιο που φωτογράφησε τους σχηματισμούς που σημαδεύουν την επιφάνεια της Γης.

Στην περιοχή που επισκέφθηκαν οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με στρατιωτικά οχήματα.

Η ισχύς του σεισμού ήταν τόση που από κατολίσθηση δημιουργήθηκε φυσικό φράγμα στον ποταμό Leader.

newzealand11 newzealand10 newzealand9 newzealand8 newzealand7 newzealand6 newzealand5 newzealand4 newzealand3 newzealand2 newzealand1