Το πογκρόμ της Τουρκίας στην αντιπολίτευση καθώς και οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για βασανιστήρια των συλληφθέντων επίδοξων πραξικοπηματιών αλλά και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων αντιτίθεντο στον πρόεδρο Ερντογάν, έχει φέρει τις σχέσεις της γείτονας χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οριακή κατάσταση.

«Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα τρία εκατ. πρόσφυγες και εάν κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, εκείνη δεν θα ξέρει τι να κάνει» αναφέρει ο Ερντογάν, μιλώντας στο Al Jazeera και επαναλαμβάνει ότι η Ε.Ε. «χρωστά» χρήματα στην Τουρκία.

«Η συμφωνία μιλούσε για οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων τον Ιούνιο. Καμία από τις υποσχέσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λάβαμε ενίσχυση περίπου άλλα 550 εκατ. δολάρια. Ο δικές μας οι δαπάνες μαζί με εκείνες των ΜΚΟ και των δήμων είναι περίπου 26-27 δισ. δολάρια».

Οι σχέσεις Τουρκίας Ευρώπης έχουν φτάσει στο κόκκινο καθώς η υπόσχεση της γείτονας χώρας για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου δεν έχει εκπληρωθεί ακόμα και αντιθέτως όποια αντιπολιτευόμενη φωνή υπάρχει κυνηγιέται λυσσαλέα από τον Ερντογάν. Ο οποίος από την πλευρά του προσπαθεί να πιέσει με μοχλό το προσφυγικό έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ατζέντες για τους Κούρδους αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας