Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την ενδεχόμενη νέα νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και τον πιθανό ευνοϊκό διακανονισμό των φορολογικών χρεών προς το δημόσιο.

Μια πιθανή νομιμοποίηση είχε κριθεί «συζητήσιμη» και από τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η άμεση αρνητική αντίδραση του υπουργού οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, όμως, που είχε δηλώσει ότι θεωρεί την κίνηση αυτή «ταφόπλακα που θα σκεπάσει κάθε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής», οδήγησε στο να «παγώσει» την σχετική συζήτηση.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Καβαλιέρε στην βουλή Φαμπρίτσιο Τσικίτο θέλησε, παρά ταύτα, να επανέλθει στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, χωρίς ιδεολογικά ταμπού, η οποία να στοχεύει στην πραγματική μείωση του δημόσιου χρέους».

Ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, δήλωσε σχετικά ότι «οι νομιμοποιήσεις αυτές είναι ένα πολύ δυνατό αντιβιοτικό, που μπορεί να δοθεί σε έναν πολύ άρρωστο ασθενή. Πρέπει να εξακριβώσουμε μήπως οι αντενδείξεις ακυρώνουν τα οφέλη».

Σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι από την μία η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα διέψευδε το ενδεχόμενο της συγκεκριμένης λύσης. Από την άλλη, όμως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται αντιμέτωπος με ουσιαστικές δυσκολίες, σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, για να χρηματοδοτηθεί η δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στον Τύπο, σε δέκα ημέρες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Λουίτζι Καζέρο απηχώντας την θέση Τρεμόντι, παρενέβη στην δημόσια συζήτηση με τόνο που δείχνει να μην αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης. «Η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει κανένα είδος νομιμοποίησης ή ευνοϊκής ρύθμισης. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα είναι σαφέστατη», δήλωσε ο Καζέρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, Έμμα Μαρτσεγκάλια, η οποία θεωρεί ότι «κινήσεις αυτού του είδους, στέλνουν ένα σαφώς λανθασμένο μήνυμα, αφού κατά κάποιο τρόπο επιβραβεύονται οι πονηροί. Αντιθέτως, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να πληρώνουν φόρους και να σέβονται τους κανόνες, όλοι οι πολίτες».