Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα πήραν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να διαφύγουν από τον ισχυρό κυκλώνα Μάθιου, ο οποίος έσπειρε ήδη την καταστροφή στην Αϊτή και αλλού στην Καραϊβική, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το Παλμ Μπιτς (νοτιοανατολική Φλόριντα). Είναι η πρώτη ζώνη που θα πληγεί και αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες ώρες. Δεν απομένει πολύς χρόνος», προειδοποίησε με πολύ σοβαρό ύφος ο κυβερνήτης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

fl1

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης των κυκλώνων, ο Μάθιου θα πλήξει τη Φλόριντα τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. «Είναι ο ισχυρότερος εδώ και δεκαετίες κυκλώνας που πλήττει αυτή τη ζώνη», υπογραμμίζει το NHC.

«Ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε ο κυβερνήτης, ο οποίος επιχειρεί να πείσει τους κατοίκους της Πολιτείας του να πάρουν στα σοβαρά τον κίνδυνο και να μεταβούν από τώρα σε καταφύγια όσο το δυνατόν πιο μέσα στην ενδοχώρα.

fl2

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», είπε ο κυβερνήτης, ο οποίος ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 1.000 επιπλέον μέλη της Εθνοφυλακής, αυξάνοντας έτσι σε 2.500 τον αριθμό των στρατιωτικών που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε απομακρύνσεις κατοίκων και τη διαχείριση των καταφυγίων.

Άλλα 4.000 μέλη της Εθνοφυλακής βρίσκονται σε ετοιμότητα και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, δήλωσε ακόμη ο κυβερνήτης. Κάλεσε τους συμπολίτες του να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να φύγουν και διακινδυνεύσουν να βρεθούν αποκλεισμένοι σε μποτιλιαρίσματα ή χωρίς καύσιμα.

fl3

Βορειότερα, η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι είχε δώσει εντολή ήδη από την Τρίτη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές.