Παρότι ακούγεται σα σενάριο ταινίας εποχής, οι επιθέσεις πειρατών στις θάλασσες, κυρίως στην αραβική χερσόνησο, την ανατολική και τη δυτική Αφρική αυξήθηκαν επικίνδυνα κατά τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση «Piracy Update 2011» της Aon, της μεγάλης εταιρίας μεσιτείας ασφαλίσεων, αντασφαλίσεων και υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων.

To Piracy Update 2011 της Aon παραθέτει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την συχνότητα του φαινομένου της πειρατείας στη Δυτική ακτή καθώς και σε τέσσερις ζώνες στην Ανατολική Ακτή της Αφρικής (Αραβική Θάλασσα και Περσικός Κόλπος / Κόλπος του Άντεν και Ερυθρά Θάλασσα/ Κόλπος Σομαλίας, Μοζαμβίκη και νότιες περιοχές/ Ινδικός Ωκεανός).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων της πειρατείας, αλλά και ταυτόχρονη μείωση των «επιτυχημένων πειρατικών επιθέσεων» κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Τα περιστατικά μετατοπίζονται από τον κόλπο του Aden προς την Αραβική θάλασσα, στην οποία παρατηρείται μία αύξηση κρουσμάτων της τάξεως του 267% ετησίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ανατολική ακτή της Αφρικής οι πειρατικές επιθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 17% τα περασμένα 2 χρόνια, με ποσοστό επιτυχίας από 19% το 2009/2010 σε 16% το 2010/2011.

Σε ότι αφορά στη Δυτική ακτή της Αφρικής, η έρευνα έδειξε πως οι εγκληματικές δράσεις σε πλοία σημείωσαν αύξηση, όμως τα 80 περιστατικά αφορούν ηπιότερες μορφές επιθέσεων και όχι σοβαρά περιστατικά πειρατείας και απαγωγών, καθώς στη δυτική Αφρική δεν υπάρχει «υποδομή» που να επιτρέπει διεκδίκηση και διαπραγμάτευση λύτρων.