Το σχέδιο του Κουαρτέτου για την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας πριν από τα τέλη του 2012 θα πρέπει να υιοθετηθεί, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Σιλβάν Σαλόμ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

«Η απάντησή μας πρέπει προφανώς να είναι θετική», δήλωσε ο Σαλόμ την επόμενη της συνεδρίασης του οκταμελούς συμβουλίου υπουργών που εξέταζαν το εν λόγω σχέδιο επί πέντε ώρες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε το Σάββατο εκφραστεί θετικά για το σχέδιο του Κουαρτέτου, θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις την προσεχή εβδομάδα πριν από τη λήψη επίσημης απόφασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπερεθνικιστής Αβίγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε την Κυριακή ότι τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης του ειρηνευτικού σχεδίου.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ωστόσο εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις.

«Υπάρχουν δύο προβληματικά σημεία στην πρόταση του Κουαρτέτου: το γεγονός ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα χρόνο από σήμερα και ότι σε τρεις μήνες θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι διευθετήσεις για τα σύνορα και την ασφάλεια, χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί με τα άλλα θέματα, όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Σαλόμ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε από την πλευρά του ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ χωρίς να παγώσει πλήρως η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, όρος που έχει απορριφθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή πρότεινε στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στα τέλη του 2012.

Οι δύο πλευρές καλούνται να συναντηθούν για πρώτη φορά σε ένα μήνα για να ορίσουν «χρονοδιάγραμμα και μέθοδο για τις διαπραγματεύσεις».