Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν σήμερα στις ορεινές Ιερές Μονές που είναι αφιερωμένες στην Παναγία για να τιμήσουν τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ιδιαίτερα στις Μονές Κύκκου, Τροοδιτίσσης Χρυσορογιάτισσας.

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και σε άλλες Μονές στην ορεινή περιοχή Τροόδους ενώ η Αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει τους δρόμους προς επτά εκδρομικούς χώρους στους οποίους παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι Τροοδοτίσσης.

Σε ομιλία του ανέφερε ότι «προσευχόμαστε, στην Παναγία, που είναι η μόνη αληθινή και μόνη μεσίτρια προς τον Θεό, και την παρακαλούμε να συντμήσει τον χρόνο της δοκιμασίας του λαού μας, να ανατείλουν καλύτερες ημέρες και να έλθει η πολυπόθητη ειρήνη».

«Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας μόνο στην Παναγία και τον Θεό γιατί δεν αναμένουμε από τους ισχυρούς της γης να αποδώσουν δικαιοσύνη» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εξ άλλου, σε δηλώσεις του μετά τη θεία λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις προοπτικές επιτυχίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς εάν κατά την εκτίμηση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κάνει ορθούς χειρισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι από κανένα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάτο η λύση του Κυπριακού.

«Και οι επτά Πρόεδροι της Δημοκρατίας ήθελαν πραγματική λύση, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάτο από τους ίδιους, αλλά από τους Τούρκους, οι οποίοι δυστυχώς τα θέλουν όλα» ανέφερε.

«Με τον Ταγίπ Ερντογάν Πρόεδρο της Τουρκίας και τους ισχυρούς της γης να προσμετρούν μόνο τα στυγνά τους συμφέροντα, ουδέν αναμένω από τις συνομιλίες», είχε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Κατά τη θεία λειτουργία στη Μονή Τροοδίτισσας ο Αρχιεπίσκοπος, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Συνόδου, τίμησε τον ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο, με τον χρυσούν σταυρό του Αποστόλου Βαρνάβα για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία και στο μοναχισμό.

Ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος είναι μοναχός 76 χρόνια, από τα οποία τα 48 ηγούμενος.