Ο Χορστ Ζεεχόφερ επέκρινε το βασικό «σύνθημα» της Καγκελαρίου σε αυτή την κρίση, το «Μπορούμε να τα καταφέρουμε». «Δεν μπορώ, με όλη μου την καλή πρόθεση, να ενστερνιστώ αυτή τη φράση», είπε ο Ζεεχόφερ του CSU, το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Η δήλωσή του αυτή δείχνει για μία ακόμη φορά πόσο θα δυσκολευτεί η Καγκελάριος να συνεχίσει μια πολιτική που οι επικριτές της ερίζουν ότι διευκόλυνε τις επιθέσεις. Στη Γερμανία έχουν διαπραχθεί πέντε επιθέσεις μετά την 18η Ιουλίου, με 15 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερις δράστες, και δεκάδες τραυματίες. Οι δύο από τους ανθρώπους που διέπραξαν επιθέσεις συνδέονταν με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Γενς Σπαν, υφυπουργός Οικονομικών και σημαίνον στέλεχος της CDU, τόνισε ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι ηράκλειο έργο, ενώ έκρινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει περισσότερο τους νεοαφιχθέντες που εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στη Γερμανία.

«Μια απαγόρευση του πέπλου που καλύπτει ολόκληρο το σώμα—του νικάμπ και της μπούρκας—έπρεπε να έχει ήδη επιβληθεί», είπε ο Σπαν στην εφημερίδα Die Welt. «Η εντύπωσή μου είναι ότι υποτιμήσαμε πριν από έναν χρόνο τι θα αντιμετωπίζαμε με αυτή τη μεγάλη κίνηση προσφύγων και μεταναστών», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για αυτό κι οι προσπάθειες να δοθεί λύση μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητικές», έκρινε ο Ζεεχόφερ. «Η επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση αποτελεί προϋπόθεση για την ασφάλεια σε αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε.