Η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 A/B της Ταϊβάν θα παρείχε ουσιαστικά στην πολεμική αεροπορία της χώρας αυτής ποιότητα εφάμιλλη με τα νεότερα F-16 C/D σε χαμηλότερη τιμή, υποστήριξε χθες ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, απέφυγε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα κατά τα οποία η Ουάσινγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των 140 και πλέον F-16 A/B της Ταϊβάν προτού ειδοποιήσει το Κογκρέσο, κάτι που θα πρέπει να γίνει το απόγευμα της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση Ομπάμα μοιάζει να έχει ενοχληθεί από τις επικρίσεις για την πρότασή της να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη, στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Times την περασμένη εβδομάδα.

Ο αξιωματούχος επιδίωξε να αποκρούσει τις επικρίσεις ότι η Ουάσινγκτον παραβλέπει τις αμυντικές ανάγκες της Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

«Η άποψή μας είναι πως κάτι χάθηκε στην μετάφραση τις τελευταίες μια-δυο ημέρες για το θέμα αυτό», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Πρώτον, οι ΗΠΑ είναι βαθιά δεσμευμένες στην ειρήνη και στην σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και η δέσμευση αυτή παραμένει απαρασάλευτη. Δεύτερον, η κλίμακα και ο ρυθμός των πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν έχει προηγούμενο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Αν υποτεθεί ότι η απόφαση είναι να αναβαθμιστούν τα F-16 A/B, θα παράσχουν ουσιαστικά την ίδια ποιότητα με τα νέα αεροσκάφη F-16 C/D σε πολύ χαμηλότερη τιμή».

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ταϊβάν θα λάβει πάνω από 140 αναβαθμισμένα F-16 A/B αντίθετα με την πώληση των 66 F-16 C/D που βρισκόταν υπό εξέταση.