Το 2008 η γαλλική εταιρία Amesys είχε διαθέσει στον Μουαμάρ Καντάφι ένα ειδικό όχημα 4×4 σχεδιασμένο να παρέχει την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια στις μετακινήσεις του λίβυου ηγέτη, ο οποίος σήμερα διαφεύγει.

Η πώληση είχε το 2007 την έγκριση του τότε υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί και του τότε προσωπάρχη του Κλοντ Γκεάν, που σήμερα είναι υπουργός Εσωτερικών. Το όχηματελικά παραδόθηκε  το 2008, με το πράσινο φως, αυτή τη φορά της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Σαρκοζί ηγήθηκε από το Μάρτιο της διεθνούς συμμαχίας που εξαπέλυσε τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την Mediapart το όχημα, για το οποίοι οι Λίβυοι πλήρωσαν 4 εκατομμύρια, διέθετε ένα «κέλυφος Φαραντέι», το οποίο προστατεύει τους επιβάτες από εξωτερικά ηλεκτρικά πεδία και «ένα ηλεκτρονικό μηχανισμό ικανό να εξουδετερώσει όλες τις συχνότητες ραδιοεπικοινωνιών σε απόσταση 100 μέτρων».

Η πώληση του οχήματος, ενός τροποποιημένου τζιπ Mercedes, έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας, που περιλάμβανε επίσης ένα συμβόλαιο που η Τρίπολη είχε ονομάσει «Πρόγραμμα Ασφάλειας της Πατρίδας. Αυτό προέβλεπε την πώληση συστημάτων κρυπτογραφίας, παρακολούθησης του Διαδικτύου καθώς και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αξίας 26,5 εκατομμυρίων ευρώ.