Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό χθες στη νότια Καλιφόρνια και σε τμήματα της Αριζόνας και του Μεξικού, με τις εταιρείες ηλεκτρισμού να προειδοποιούν ότι το πρόβλημα πιθανόν να αποκατασταθεί σήμερα.

Ένα λάθος εργαζόμενου ηλεκτρικής εταιρείας της Αριζόνας σε μια μικρή πόλη προκάλεσε μια αλυσίδα περιστατικών που έκοψαν το ρεύμα, με την πρώτη πτώση να γίνεται σε γραμμή υψηλή τάσης που τροφοδοτούσε τη νότια Καλιφόρνια.

Μερικά λεπτά αργότερα, δημιουργήθηκε πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό Σαν Ονόφρε της Καλιφόρνιας, μια δεύτερη μεγάλη πηγή ενέργειας για το βόρειο Σαν Ντιέγκο και η λειτουργία του διακόπηκε.

Όλες οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Ντιέγκο ματαιώθηκαν, τα φανάρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να παραλύσει η κυκλοφορία στην πόλη και η πυροσβεστική απεγκλώβισε περίπου 70 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε ασανσέρ.

Ωστόσο η αστυνομία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνιας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Λος Άντζελες και τα σύνορα του Μεξικού, δεν ανέφερε σοβαρά προβλήματα και τα νοσοκομεία συνέχισαν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας γεννήτριες.