H Ιταλία γιορτάζει σήμερα τα 70 χρόνια από την επιλογή, έπειτα από δημοψήφισμα, της αβασίλευτης Δημοκρατίας και από την αναγνώριση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Την ώρα αυτή, υπό βροχή, ολοκληρώνεται η καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Φόρι Ιμπεριάλι, η οποία καταλήγει στο Κολοσσαίο.

Συνολικά παρελαύνουν 3.600 μέλη του στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού, αλλά και 400 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

Στο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει:

«Οι αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου και όλων των λαών παραμένουν και σήμερα βάσεις της συνοχής της κοινωνίας μας και θεμέλια στα οποία ακουμπά η οικοδόμηση της Ευρώπης. Από την κοινή τους κτήση, γεννιέται η συνεισφορά που η Ιταλία προσφέρει με πεποίθηση, γενναιοδωρία και αυθορμητισμό στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και στην ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας».

Παρών στην πλατεία Βενέτσια, κοντά στο Κολοσσαίο, ήταν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος, κατά την παράδοση, ήπιε έναν εσπρέσο σε καφέ -μπαρ της πλατείας με τον πρόεδρο της βουλής Πιέτρο Γκράσο και ευχήθηκε για την γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας στους πολίτες και τους στρατιώτες που τον πλησίασαν για να τον χαιρετίσουν.

Την παρέλαση πλαισίωσε και φέτος επίδειξη του ακροβατικού σμήνους «Φρέτσιε Τρικολόρι», της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας.