Φόβους για μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων και αμάχων από τις δυνάμεις του Καντάφι εκφράζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Στους δρόμους της Τρίπολης, μαζί με τα συντρίμμια του πολέμου, κείτονται πτώματα σε αποσύνθεση, τα οποία συσσωρεύτηκαν μετά τις σφοδρές μάχες των εξεγερμένων στη λιβυκή πρωτεύουσα για τον τερματισμό της 42χρονης εξουσίας του Μουάμαρ Καντάφι στη χώρα, αν και ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να διαφεύγει.

«Τα στοιχεία που έχουμε μπορέσει να συγκεντρώσουμε μέχρι στιγμής δείχνουν έντονα ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Καντάφι προέβησαν σε πληθώρα αυθαίρετων εκτελέσεων καθώς έπεφτε η Τρίπολη», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Σάρα Λία Ουίτσον, διευθύντρια του HRW για τη βόρεια Αφρική.

Μερικά πτώματα, διάτρητα από 18 σφαίρες, τα δύο με δεμένα τα χέρια, βρέθηκαν σε κοίτη ποταμού κοντά στο αρχηγείο του Καντάφι Μπαμπ αλ Αζιζίγια και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο HRW ότι οι άνθρωποι αυτοί εκτελέστηκαν από μαχητές του Καντάφι, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Άλλα 29 πτώματα βρέθηκαν σε αυτοσχέδια ιατρική κλινική κοντά στο Μπαμπ αλ Αζιζίγια, τα οποία φέρουν επίσης σημάδια εκτέλεσης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι τα τέσσερα από αυτά βρίσκονταν πάνω σε ράντζα και τουλάχιστον ένα ήταν δεμένο.

Το HRW σημειώνει εξάλλου στην ανακοίνωσή του ότι συγκέντρωσε επίσης τις μαρτυρίες τριών επιζώντων των πιθανολογούμενων εκτελέσεων στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις του Καντάφι. Ένας από τους τρεις επιζώντες δήλωσε ότι δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς, την ώρα που οι μισθοφόροι του Καντάφι πυροβολούσαν μέσα σε δωμάτιο με 25 αιχμαλώτους αφού πήραν την εντολή: «απλώς αποτελειώστε τους».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.