Πρόσφατα -συγκεκριμένα τρεις εβδομάδες πριν– βρέθηκα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια αποστολής που διοργάνωνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παρακολούθηση σεμιναρίου για τη γυναίκα πρόσφυγα.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Πιθανότατα από επαγγελματική διαστροφή, κατά την έξοδό μου από τη φυσούνα του αεροπλάνου, τράβηξα μερικές φωτογραφίες από την αίθουσα αφίξεων και τους χώρους του πολυτελούς Διεθνούς Αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Λίγες ημέρες αργότερα οι εξελίξεις ήρθαν να καταστήσουν τις φωτογραφίες αυτές κομμάτι της επικαιρότητας. Το ίδιο αεροδρόμιο έγινε στόχος επίθεσης με νεκρούς και τραυματίες. Προηγήθηκε η σύλληψη του βασικού υπόπτου για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, Αμπτεσλάμ Σαλάχ.

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης που φάνηκε να υποβόσκει στη βελγική πρωτεύουσα ήταν η έντονη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους των Βρυξελλών, στο αεροδρόμιο αλλά και στα κτίρια των θεσμών που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς.  Πέραν αυτών όμως, ιδιαίτερα ανήσυχοι ήταν οι κάτοικοι που συνάντησα. Ο ένας από αυτούς μου περιέγραφε σε πολύ έντονο ύφος ότι ο φόβος είναι καθημερινό φαινόμενο για τους κατοίκους της πόλη. Ιδίως μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι.

Δείτε στη συνέχεια τις φωτογραφίες από τον εθνικό αερολιμένα των Βρυξελλών τρεις μόλις εβδομάδες πριν τη σημερινή επίθεση:

airport6

airport1 airport10 airport2 airport4 airport5 airport7 airport8 airport9

airport3