Το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει τους μαχητές της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια επαρχία του Χαλεπιού, υποστήριξε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο Ρεντούρ Ξελίλ είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τουρκικά βλήματα έπληξαν την πόλη Τελ Ριφάατ και τραυμάτισαν έναν αριθμό μαχητών των YPG. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν την ίδια περιοχή τον περασμένο μήνα.

Η Άγκυρα έχει θορυβηθεί από την εξάπλωση των Κούρδων στη βόρεια Συρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη χώρα αυτή, πριν από πέντε χρόνια. Οι YPG, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ελέγχουν πλέον σχεδόν όλη την περιοχή των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

Από τη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ κάλεσε όλες τις διεθνείς δυνάμεις να αντιδράσουν στον βομβαρδισμό των Κούρδων της Συρίας από τις τουρκικές δυνάμεις, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία. Ο Μπογκντάνοφ, που είναι ταυτόχρονα και ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υπογράμμισε επίσης ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία παραβιάζει την εκεχειρία στη Συρία είναι αβάσιμες και προβοκατόρικες.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε οκτώ παραβιάσεις της εκεχειρίας τις τελευταίες 24 ώρες. Δύο από αυτές σημειώθηκαν στην επαρχία Χάμα, τρεις στο Χαλέπι και άλλες τρεις στο Ιντλίμπ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλες οργανώσεις που έχουν συμφωνήσει να τερματίσουν τις εχθροπραξίες ανέρχονται πλέον σε 35.