Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Γάλλους που βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Από τις αρχές Μαΐου, η Γαλλία είχε ήδη συστήσει στους πολίτες της, των οποίων η παραμονή στη Συρία δεν κρίνεται απαραίτητη, να εγκαταλείψουν προσωρινά τη χώρα με τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1.782 πολίτες και 410 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 15 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καλεί τις συριακές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις καταστολής και ζητεί από τη Δαμασκό να αρχίσει διάλογο με όλες τις δυνάμεις στη Συρία, προτείνοντας να συμμετάσχουν και εκπρόσωποί του στο διάλογο αυτό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία, ανακοίνωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ.