Η τραγελαφική πραγματικότητα της Βόρειας Κορέας

Από την κωμικοτραγική νεκροκρατία και το κακό Photoshop μέχρι και τον μονόκερο του Κιμ!


ΚΟΣΜΟΣ
8:13
18/02/2016
Η τραγελαφική πραγματικότητα της Βόρειας Κορέας
12
loading

Εκεί που άλλα έθνη είναι γνωστά για την ουδετερότητά τους ή για τα αγαθά σήματα-κατατεθέν των οικονομιών τους, η Βόρεια Κορέα παραμένει η μόνη χώρα που απασχολεί την οικουμένη για τον παραλογισμό των ηγετών της, τους κωμικοτραγικούς θεσμούς αλλά και τους απίστευτους νόμους που διέπουν τη λειτουργία της.

Και βέβαια μέσα στην τραγικότητα της καθημερινότητας που έχει φτιάξει το καθεστώς για τους πολίτες του, υπάρχει και μια σειρά από ιστορίες που είναι κωμικές μέσα στο δράμα τους.

Με πολλά μπορεί να γελάσει κανείς από τα πεπραγμένα της Βόρειας Κορέας και του απολυταρχικού καθεστώτος της, όπως για παράδειγμα τους οπαδούς της ποδοσφαιρικής της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που αποδείχτηκε τελικά πως ήταν πληρωμένοι κινέζοι ηθοποιοί!

Κι αν για τους κατοίκους που στενάζουν δυστυχώς κάτω από την τρέλα του Κιμ Γιονγκ-Ουν και των προγόνων του τα παράλογα κυβερνητικά μέτρα μόνο αστεία δεν είναι, για μας τους υπόλοιπους αποκτούν γελοία χροιά. Όπως, ας πούμε, η απαγόρευση του τζιν, καθώς στα μάτια του Κιμ συμβολίζει τον Νο 1 εχθρό του, τις τρισκατάρατες ΗΠΑ. Αλλά και ο πρόσφατος νόμος για το κούρεμα των πολιτών ώστε να μοιάζουν στον Ανώτατο Ηγέτη: μόλις 28 επιλογές κουρέματος έχει πλέον ο Βορειοκορεάτης.

Αν και η καθημερινή τρέλα δεν εξαντλείται φυσικά εδώ…

Το ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας

nnkriosfseirjsstann1

Το μικρότερο από τα παραδείγματά μας είναι ωστόσο και το πιο δηλωτικό για τα χρονικά ενός καθεστώτος που δεν ασχολείται μόνο με τη διακυβέρνηση του λαού, αλλά πρακτικά με τα πάντα. Την ώρα λοιπόν που τα περισσότερα ημερολόγια του πλανήτη βασίζονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο ή έλκουν την καταγωγή τους από ιστορικούς και παραδοσιακούς παράγοντες, οι Βορειοκορεάτες βασίζουν το δικό τους ημερολόγιο στη γέννηση του Ανώτατου Ηγέτη Κιμ Ιλ-Σουνγκ!

Κι έτσι το 2016 είναι για τη Βόρεια Κορέα το έτος 104, αν και τα παρατράγουδα δεν τελειώνουν εδώ. Γιατί τα χρόνια πριν από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ (1912) συνεχίζουν να ακολουθούν τη γρηγοριανή μεταρρύθμιση, ενώ μετά το 1912 η αρίθμηση αρχίζει και πάλι από την αρχή. Είναι όμως και το άλλο, οι ημερομηνίες γέννησης (15 Απριλίου) και θανάτου (8 Ιουλίου) του Ιλ-Σουνγκ δεν μπορούν να γιορτάζονται ως μέρες γενεθλίων από τον απλό λαό!

Το παροιμιωδώς κακό Photoshop

nnkriosfseirjsstann2

Στη διεθνή πολιτική σκηνή, η δύναμη επιδεικνύεται συνήθως μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων ή διά της διπλωματικής οδού, αν και η Βόρεια Κορέα έχει τη δική της στρατηγική για την αυτοαποκαλούμενη υπεροχή της. Το 2015, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν απόλαυσε με τα μάτια του την εκτόξευση πυραύλου από βορειοκορεατικό υποβρύχιο και χαιρέτισε τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του. Αν και όπως αποδείχτηκε τελικά, οι εικόνες που κυκλοφόρησαν ήταν αποτέλεσμα μοντάζ και μάλιστα κακού Photoshop.

nnkriosfseirjsstann22

Αν κι αυτή δεν είναι φυσικά η μόνη απόπειρα της Βόρειας Κορέας να τρομοκρατήσει τον κόσμο με πλαστές φωτογραφίες. Όπως το περιστατικό με τα βορειοκορεατικά χόβερκραφτ που βγαίνουν στη στεριά και δεν είναι παρά πολλαπλασιασμός του αρχικού σχήματος! Αλλά και κάθε εικόνα του Κιμ δίπλα στους στρατηγούς του και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους περνά από το άγγιγμα του Photoshop ώστε να φαίνεται τουλάχιστον ισοϋψής ο Ανώτατος Ηγέτης, παρά το εξόφθαλμα μικρότερο ύψος του…

H ψεύτικη πόλη

nnkriosfseirjsstann3

Και τι δεν κάνει ο Κιμ για να προωθήσει την πολυαγαπημένη του προπαγάνδα. Σε ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα, ο Ανώτατος Ηγέτης χρηματοδότησε τη δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας ώστε να δελεάσει τους Νοτιοκορεάτες να περάσουν στα εδάφη του. Από απόσταση, η συνοριακή κωμόπολη μοιάζει αληθινή σε όλα της, καθώς έχει σπίτια, σχολεία, νοσοκομείο, ακόμα και παιδικό σταθμό.

Αν πλησιάσεις όμως θα διακρίνεις τη βορειοκορεατική απάτη: η πόλη, που βρίσκεται στην πολύ καλά φυλασσόμενη Αποστρατικοποιημένη Ζώνη, χαρακτηρίστηκε ήδη «το χωριό της προπαγάνδας», καθώς δεν ζει κανείς εντός της, παρά τις εμφατικές διακηρύξεις του Κιμ ότι οι 200 και πλέον κάτοικοί της ζουν και βασιλεύουν. Τα σπίτια δεν είναι παρά τσιμεντένια κελύφη χωρίς καν τζάμια στα παράθυρα, τα φώτα λειτουργούν με αυτοματοποιημένο μηχανισμό και οι μόνοι άνθρωποι που έχουν ποτέ εντοπιστεί στο εσωτερικό της είναι οι οδοκαθαριστές. Σε μεγάλο κόπο έχει μπει ο Κιμ για να τηρεί τα προσχήματα της προπαγάνδας…

Η βορειοκορεατική Διαστημική Υπηρεσία που δεν είναι η NASA

nnkriosfseirjsstann4

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούνται οι παραδοσιακοί εχθροί της Βόρειας Κορέας και του καθεστώτος της, αυτό δεν εμπόδισε το έθνος να φτιάξει ένα διαστημικό πρόγραμμα που διατηρεί χαρακτηριστικές ομοιότητες με το αντίστοιχο της Αμερικής! Όσο για το όνομα, μάλλον πλάκα μας έκαναν οι Βορειοκορεάτες, αφού παρά την ισπανική προέλευση του «nada», όλος ο κόσμος το χρησιμοποιεί και το ξέρει. Και μάλλον αναφέρεται στα διαστημικά επιτεύγματα της υπηρεσίας, που είναι «τίποτα»!

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, η δημιουργία της NADA έγινε για να επιτευχθούν οι διαστημικές φιλοδοξίες των Κιμ Ιλ-Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ-Ιλ και να μετατραπεί το κράτος σε υπολογίσιμη διαστημική δύναμη. Αν και με τέτοιο όνομα, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εξερευνήσει το τίποτα του Σύμπαντος…

Νεκροκρατία

nnkriosfseirjsstann5

Το πιο εντυπωσιακά παρανοϊκό χαρακτηριστικό της βορειοκορεατικής καθημερινότητας είναι ίσως η νεκροκρατία του πολιτεύματός της, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις συνεχίζουν να βασίζονται στα κελεύσματα ενός νεκρού ηγέτη! Κι αυτό γιατί ο εν ενεργεία πρόεδρος της χώρας, αυτός που ανέλαβε την Αιώνια Προεδρία στις 8 Ιουλίου 1994 για να μην τη χάσει ποτέ, είναι ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος λείπει από τα εγκόσμια εδώ και 22 χρόνια!

Κάτι που μετατρέπει τη Βόρεια Κορέα στη μόνη νεκροκρατία του κόσμου και εξηγεί πολλά παράλογα του καθεστωτικού πολιτεύματός της, όπως το ημερολόγιο που ακολουθεί τη ζωή του Ιλ-Σουνγκ ή την απαγόρευση επετείων και γενεθλίων στις σημαδιακές μέρες γέννησης και θανάτου του.

Εκτός συναγωνισμού: Ο μονόκερος της Βόρειας Κορέας

nnkriosfseirjsstann6

Αν μπορεί πλέον να μας κάνει κάτι εντύπωση και να είναι ακόμα πιο παλαβό από τα άλλα, αυτό θα ήταν ίσως ο μονόκερος που εμφανίστηκε στη χώρα του Κιμ το 2012, κάνοντας τους επιστήμονές της να γνωστοποιήσουν στον πλανήτη πως οι μονόκεροι είναι πραγματικοί! Σύμφωνα με το πάντα έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, που δεν είναι το όργανο της κυβερνητικής προπαγάνδας, οι επιστήμονες της χώρας επιβεβαίωσαν λέει ότι τα οστά που βρέθηκαν σε πανάρχαιο τάφο του παλιού βασιλείου της Κορέας (37 π.Χ.-668 μ.Χ.) ανήκουν πράγματι σε μονόκερο.

Ο τάφος του μονόκερου εντοπίστηκε κοντά σε ναό της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ και έφερε επιγραφή στην είσοδό του που έγραφε «Φωλιά Μονόκερου», για να είναι ακόμα πιο σαφές προφανώς. Αν και δεν δημοσιεύτηκαν ούτε φωτογραφίες ούτε περαιτέρω πληροφορίες και όλοι πιθανότατα μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ΚΟΛΙΤΣΗΣΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΙΤΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

  οπως και να τους μετρησεις απο τους συριζοτσιπρικους ειναι ποιο σοβαροι

 2. avatar αχ λουλιτσα

  μονο μεσω τριτων ξερω και τον ηγετη και τη χωρα του
  Μια χωρα σχεδον απομονωμενη που παρολα αυτα αναπτυσει απιστευτη στρατιωτικη τεχνολογια και στελνει δορυφορους στο διαστημα....
  Με τι πορους διατηρειται ενα τοσο πολυδαπανο κρατος;;
  ειναι τοσο ευφυεις οι βορ κορεάτες;;
  Η κινα γιατι να τους παρασχει στρατ τεχνογνωσια και να μη τους πουλησει ετοιμη.
  Δυτικη προπαγανδα τουρλου τουρλου με νοτιοκορεατικη και γιαπωνεζικη ειναι η ΜΟΝΗ πηγη πληροφορησης μου....
  Τες πα... το τι κανει ο τυπος και ο λαός του λιγο με αφορα, ουτε τον φιλο μούκανε ουτε το ματι μουβγαλε, απεναντιας καποιοι ελληνες αφηκαν τα κοκκαλακια τους στην κορεα ,πιστα δουλακια , αναλωσιμα τιποτα, των αγαθων δυτικων υπαρξεων που ματοκυλησαν δυο φορες τον κοσμο τα τελευταια 100 χρ,
  ΛΕΩ ΓΙΑ τα υποκριτικα δολοπλοκα σκουληκια που τον μανδυα του προοδευτικαριου υποκινησαν εμφυλιους τυπου ουκρανιας και συριας, εξαφανισαν μελετημενα κρατη οπως το ιρακ τη συρια τον λιβανο και ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ ΤΥΡΑΝΟΥΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ καλη ωρα οπως στη σαουδ αραβια...
  Το ΝΒ δε μας εχει συνηθισει σε τετοια μονοπλευρη παρουσιαση δυτικου ενδιαφεροντος θεματων.Προτεινω εν ευθετω χρονω να μας γραψει τις δημοσιευσεις- καταθεσεις του Λιαρ , των πασιγνωστων τζετ, και τις ομαδας μηχανικων του για το περιφημο στησιμο της 11-9-2001
  εκει θα φχαριστηθεις χολυγουντιανο φοτομονταζ μπηστ κιοχι τις ερασιτεχνικες@@@@@@ του κιμ και των δουλων του
  κοντολογης ο τρελαρας ας κανει οτι θελει σπιτι του...... τα σκυλια που με κυκλωνουν φοβαμε.

 3. avatar Γιώργος less

  Εγώ βλέπω εξωφρενική προπαγάνδα της δύσης. Το έχουμε ξαναδει το παραμύθι. Και όσο για το "τίποτα" της διαστημικής υπηρεσίας της Β.Κορέας, ποιος νοιάζεται που η Β.Κορέα έχει επτά (7) δορυφόρους;
  Μην τα τρώμε αμάσητα...

 4. avatar θεσμικος Τροϊκανός

  Σύντομα και στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ,μιας και όλα τα ΜΜΕ θα ελέγχονται απο το κόμμα ...

 5. avatar Billakos83

  Κρίμα γι αυτόν τον κακομοιρη που έκανε το photoshop, μάλλον δεν θα ζει τώρα.

 6. avatar Ότι πεις

  Αυτόν φοβούνται ή την Κίνα; Αν δεν ήταν η Κίνα θα τον είχαν κάνει οικόπεδο σε μια μέρα... Απλά η Κίνα τον αφήνει να κάνει τον τρελό της περιοχής.

 7. avatar Γιάννης Δ.Ζ.

  Ποτέ δεν έχουμε διαβάσει είδηση για κάτι απευθείας από τη Β. Κορέα. Ό,τι διαβάζουμε είναι πάντα από δυτικά ή Ιαπωνικά ΜΜΕ. Το ίδιο "φαγητό" φάγαμε και στο πόλεμο του Ιράκ και τρώμε τώρα στη Συρία. Η ενημέρωση πλέον, είναι η ουρά κάποιων μυστικών υπηρεσιών! Ευτυχώς μετά από χρόνια κι αν διαβάζει κάποιος πολλές πηγές καταφέρνει να βλέπει την αλήθεια, αλλά οι μάζες όχι. Και δυστυχώς για την ιστορία αν γράφεται με στοιχεία που αποτελούν προπαγανδιστική πολιτική κάποιων σκοτεινών κύκλων.

  1. avatar Πέτρος_Κατ

   Είναι πολύ απλό φίλε μου.Ας αφήσουν την ελεύθερη πρόσβαση τουριστών να πηγαίνουν όπου θελουν χωρίς περιορισμούς όπως σε όλα τα κράτη της Ευρωπης και όχι μόνο και μετά να πούμε ότι είναι κακοηθειες και προπαγανδα οσα διαβαζουμε.Μέχρι τότε όμως ...

 8. avatar ασπρος μπεμπαντας

  Η παραννοια ηταν παντα χαρακτηριστικο του καθε δικτατορα... ας μην ξεχναμε και τη δικη μας επταετια...

 9. avatar Aimilios

  ειμαστε σιγουροι οτι ειναι η μονη χωρα με τοσο περιεργα πραγματα;;;;
  το δενουμε δηλαδη;;;;;
  μπορω να γραψω καμια 10αρια σελιδες με ακομα πιο περιεργα πραγματα που συμβαινουνε σε καποια αλλη γωνια της Γης και κανουμε οτι δεν τα βλεπομυε ή ακομα χειροτερα οτι ειναι φυσιολογικα;;;;;;;;;;;;;

 10. avatar xoxoxoxo

  Μια κουτσουλιά στο χάρτη και όλοι τον φοβούνται:)
  Σε αυτό τους παραδέχομαι.

  1. avatar apapa

   ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΤΣΙΟΥΛΙΑ ...ΔΛΔ ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει